Potrivit unui proiect de ordin publicat pe
edu.ro, din fondurile de la bugetul de stat, institutiile de invatamant superior de stat pot acorda:
a) burse de excelenta olimpica I/internationala;
b) burse de performanta;
c) burse de studiu;
d) burse pentru masterat didactic;
e) burse pentru invatamant dual;
f) burse sociale;
g) burse speciale;
h) burse de performanta sportiva
Documentul stabileste
acordarea unei burse de studiu pentru licenta didactica cu dubla specializare, respectiv pentru masterat didactic, egala cu salariul net al unui profesor debutant. Totodata, apar si bursele pentru sustinerea invatamantului dual.
Conform proiectului, bursele, indiferent de categorie, se vor acorda pe toata durata anului universitar (12 luni). In cazul studentilor inmatriculati in ultimul an de studiu, la licenta sau masterat, care beneficiaza de orice tip de bursa in ultimul semestru de studii, vor continua sa primeasca bursa pana la sustinerea examenului de finalizare a studiilor in prima sesiune din anul universitar curent.
Criteriile specifice de acordare a burselor pentru studenti se stabilesc prin metodologiile proprii fiecarei institutii de invatamant superior de stat.
Criterii generale de acordare a burselor pentru studenti
Extras din Proiectul de ordin publicat de Ministerul Educatiei.
Art. 5
(1) Bursele de excelenta olimpica I/internationala se acorda studentilor din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat inmatriculati in anul I care au obtinut premiile I, II sau III la olimpiadele scolare internationale recunoscute de Ministerul Educatiei.
(2) Bursele de excelenta olimpica I/internationala se pastreaza pe toata durata studiilor universitare de licenta, daca se mentine performanta academica, asa cum este stabilita in metodologia proprie a fiecarei institutii de invatamant superior de stat.
(3) Cuantumul minim al bursei de excelenta olimpica I/internationala este stabilit prin ordin al ministrului educatiei.
Art.6
(1) Bursele pentru performanta se acorda studentilor din invatamantul superior de stat, inmatriculati la programe de studii universitare cu frecventa. Acestea se distribuie conform metodologiei proprii fiecarei institutii de invatamant superior de stat.
(2) Bursele atribuite pentru stimularea performantei prevazute la alin. (1) se pot acorda studentilor care se incadreaza in cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
a) au obtinut rezultate deosebite la invatatura, respectiv au cele mai mari medii din acelasi an de studiu al unui program de studii
b) au obtinut performante stiintifice, inovatie si brevete;
c) alte situatii stabilite de institutiile de invatamant superior de stat prin metodologiile proprii.
(3) Institutiile de invatamant superior de stat vor stabili, prin metodologiile proprii, criterii minimale pentru alin. (2), lit. b).
(4) Bursa pentru stimularea performantei prevazute la alin. (1) lit. b) se poate acorda incepand cu anul al doilea de studii, in urma recunoasterii performantelor de catre institutiile de invatamant superior, pentru o perioada de un an calendaristic, dar nu mai mult de finalizarea studiilor.
(5) Cuantumul bursei de performanta este mai mare decat cuantumul bursei sociale.
Art.7
(1) Bursele de studiu se acorda studentilor care frecventeaza cursurile licentei didactice cu dubla specializare intr-o institutie de invatamant superior de stat.
(2) Bursele de studiu se acorda in limita bugetului alocat cu aceasta destinatie si in conformitate cu metodologia proprie institutie de invatamant superior de stat.
(3) Cuantumul bursei de studiu acordate de la bugetul de stat studentilor inmatriculati la programele de studii universitare de licenta didactica cu dubla specializare este egal cu salariul net al unui profesor debutant.
Art.8
(1) Bursele pentru invatamant dual se acorda studentilor inscrisi la un program de studii din cadrul invatamantului dual organizat de o institutie de invatamant superior de stat ce indeplinesc conditiile stabilite prin metodologiile proprii fiecarei institutii de invatamant superior de stat.
(2) Operatorii economici si/sau autoritatile locale pot acorda burse, cel putin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru invatamantul universitar, precum si din alte fonduri, pentru invatarea in conditii de calitate.
(3) Cuantumul bursei pentru invatamant dual se stabileste prin ordin al ministrului educatiei.
Art.9
(1) Bursele pentru masterat didactic se acorda studentilor care frecventeaza cursurile de masterat didactic, intr-o institutie de invatamant superior de stat.
(2) Cuantumul bursei pentru masterat didactic este egal cu salariul net al unui profesor debutant.
Art. 10
(1) Bursele sociale au rolul de a asigura conditii minime de subzistenta, de a facilitata accesul si de a mentine in sistemul de invatamant superior de stat studentii proveniti din medii socioeconomice defavorizate, din familii defavorizate si celor pentru care s-a dispus ca masura de protectie plasamentul, in vederea parcurgerii programelor de studii universitare la care sunt inscrisi.
(2) Bursele sociale sunt acordate din fonduri de la bugetul de stat, pe baza de cerere, in functie de situatia socioeconomica a familiei studentului si a criteriilor generale stabilite prin prezentul ordin si a criteriilor specifice, elaborate conform metodologiei proprii.
(3) Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual, pana la data de 1 septembrie, de catre Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS)‚ se adopta prin ordin al ministrului educatiei si trebuie sa acopere cheltuielile minime de masa si cazare.
(4) Cuantumul burselor sociale se stabileste, prin hotarare a senatului institutiei de invatamant superior de stat, la propunerea Consiliului de administratie, in limita fondurilor disponibile si nevoilor identificate la nivelul comunitatii studentesti, cu respectarea prevederilor art. 149 alin. (26) din Legea invatamantului superior nr. 199/2023, cu completarile ulterioare.
(5) Bursele sociale se acorda, pe baza prevederilor regulamentului propriu stabilit de catre senatul universitar, la propunerea Consiliului de administratie, ca urmare a consultarii cu reprezentantii studentilor, inclusiv organizatiile studentesti din institutia de invatamant superior de stat.
(6) Pentru acordarea burselor sociale, in metodologiile proprii ale institutiilor de invatamant superior de stat nu sunt prevazute alte criterii academice, in afara celui de promovabilitate.
(7) Bursele sociale se cumuleaza cu alte tipuri de burse stabilite prin prezentul ordin, daca studentul indeplineste criteriile specifice stabilite in metodologiile proprii pentru ambele categorii de burse.
(8) Bursele sociale se acorda pe durata legala a programului de studii, pana la implinirea varstei de 35 de ani.
(9) Beneficiarii burselor sociale sunt:
a) studentii orfani de unul sau ambii parinti, respectiv aceia pentru care s-a dispus ca masura de protectie plasamentul si care nu realizeaza venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale;
b) studentii bolnavi de tuberculoza, care se afla in evidenta unitatilor medicale - pe perioada tratamentului tuberculostatic, diabet insulinonecesitant, boli maligne, sindroame de malabsorbtie severe, boala cronica de rinichi in program de dializa, astm bronsic persistent moderat sau sever, epilepsie grand mal, cardiopatii congenitale, hepatita cronica cu fibroza avansata (stadiu F3 sau F4), glaucom, miopie grava, boli imunologice autoimune forme severe, boli rare, tulburari din spectrul autist, boli hematologice severe care necesita tratament continuu sau spitalizari frecvente, surditate bilaterala, fibroza chistica, cei infectati cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor si incadrati intr-un grad de invaliditate;
c) studentii a caror familie nu a realizat in cele 3 luni inainte de inceperea semestrului/anului universitar un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decat salariul de baza minim net pe economie.
d) bursele se acorda si pe perioada vacantelor pentru cei prevazuti la alin. (9) lit. a) si b).
Art. 11
(1) Studentii pot beneficia, la cerere, pe baza documentelor justificative, si de urmatoarele tipuri de burse sociale ocazionale, indiferent daca studentul mai beneficiaza de alta categorie de bursa:
a) bursa pentru ajutor social ocazional pentru imbracaminte si incaltaminte, care se poate acorda studentilor cu unul sau ambii parinti decedati, respectiv pentru care s-a dispus ca masura de protectie plasamentul, studentilor defavorizati din punct de vedere socioeconomic, a caror familie nu a realizat in cele 3 luni dinaintea depunerii cererii pentru acordarea acestui tip de bursa, un venit lunar net mediu pe membru de familie din salariul minim net la nivel national. Aceasta categorie de bursa se poate acorda aceluiasi student de doua ori in cursul unui an universitar;
b) bursa pentru ajutor social ocazional de maternitate, care se acorda studentei sau studentului a carui sotie nu realizeaza deloc venituri sau venituri mai mari decat salariul de baza minim net la nivel national si consta intr-o bursa pentru nastere si lauzie si o bursa pentru procurarea imbracamintei copilului nou-nascut, care se acorda o singura data in cursul anului universitar pentru fiecare copil nascut;
c) bursa pentru ajutor social ocazional in caz de deces se poate acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului (ei). Prin membru de familie se intelege sot, sotie, copil. In cazul decesului studentului(ei) necasatorit(a), casatorit(a) cu sotie/sot care nu realizeaza venituri, bursa se acorda rudelor de gradul I/succesorului legal, o singura data in cursul anului universitar.
(2) Institutiile de invatamant superior de stat pot acorda alte stimulente financiare studentilor in situatie de risc, in conformitate cu metodologiile proprii.
(3) Cuantumul acestor burse este stabilit de senatul institutiei de invatamant superior de stat, la propunerea Consiliului de administratie, dar trebuie sa fie cel putin egal cu cuantumul lunar al bursei sociale.