Ministrul educatiei si cercetarii, alaturi de Consiliul National al Rectorilor, Sindicatul Alma Mater si de asociatiile studentesti au stabilit cadrul de lucru pentru derularea activitatilor in sistemul universitar romanesc, in contextul pandemiei COVID-19.
Cum se vor organiza examenele
Mai exact, reprezentantii universitatilor din Romania, in baza autonomiei universitare, au propus organizarea partiala in sistem on-line a examenelor de semestru, de an si de finalizare a studiilor. in situatii exceptionale, care impun prezenta fizica a studentului, universitatile vor stabili si comunica modul de desfasurare a examenului, in conditii de siguranta pentru studenti si profesori.
In plus, Ministerul Educatiei si Cercetarii a permis universitatilor romanesti accesul la Sistemul Informatic Integrat al invatamantului din Romania (SIIIR) pentru a facilita procesul de admitere in sistem on-line in institutiile de invatamant superior. Practic, universitatile pot verifica rezultatele obtinute de absolventii clasei a XII-a, in urma sustinerii examenului national de
Bacalaureat, evitand, astfel, prezenta fizica a candidatilor la inscrierea pentru admiterea la facultate. in acest fel, au fost eliminate o serie de proceduri birocratice pentru a eficientiza procesul administrativ.
"In aceasta perioada, cautam sa simplificam cat putem de mult modalitatile prin care absolventii clasei a XII-a se pot inscrie la facultate, in conditii de siguranta. La fel de important este si procesul de invatare-evaluare on-line din universitati si am incredere ca toate institutiile de invatamant superior vor sprijini accesul la educatie al studentilor", a declarat Monica Anisie.
Bugete universitati
Ministerul Educatiei si Cercetarii si Consiliul National al Rectorilor au stabilit modul in care sunt repartizate fondurile aprobate la rectificarea bugetara, drept cheltuiala din sold destinata investitiilor, si s-a convenit semnarea urgenta a bugetelor rectificate ale universitatilor.
"A fost o prima intalnire directa a reprezentantilor invatamantului superior din Romania cu doamna ministru Monica Anisie, avand ca subiect principal solutiile pe care universitatile romanesti le iau in calcul in vederea finalizarii anului universitar si organizarii admiterii in conditii de siguranta pentru studenti si cadre didactice. Exista sustinerea Ministerului Educatiei si Cercetarii in vederea asigurarii cadrului legal de organizare a examenelor de semestru, de an si de finalizare a studiilor si impreuna gandim varianta cea mai potrivita care sa le permita tuturor studentilor un acces echitabil la educatie", a declarat Sorin Cimpeanu, presedintele Consiliului National al Rectorilor, conform Agerpres.
In cadrul intalnirii, reprezentantii Consiliului National al Rectorilor si-au luat angajamentul ca vor sustine studentii si cadrele didactice in procesul de predare in sistem on-line. Fiecare institutie din invatamantul superior va pune la dispozitie resurse materiale pentru a facilita accesul echitabil la educatie.