Pentru a incuraja consumul de fructe proaspete inca de la varste fragede, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care prevede prelungirea programului si la copiii de gradinita, desi pana acum de el beneficiau doar elevii claselor I-VIII din invatamantul de stat si privat. Programul este destinat tuturor copiilor din grupul tinta, indiferent de statutul social.
Concret, programul "Copii sanatosi la gradinita" intra in vigoare din anul scolar 2016-2017 pentru prescolarii din gradinite de stat si particulare acreditate cu program normal de 4 ore. Acest program este inclus in masura "Copii sanatosi la gradinita" a Pachetului integrat pentru combaterea saraciei, aprobat prin Memorandum la 19 iulie 2016.
Prin extinderea grupului-tinta al acestui program la prescolari, Executivul incurajeaza consumul de fructe proaspete de catre copii, pentru constientizarea de catre acestia a beneficiilor unei alimentatii sanatoase bazata pe consumul de fructe proaspete. Pe termen lung, implementarea acestui program, la o varsta la care se formeaza obiceiurile alimentare, poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate diferitelor afectiuni cauzate de o alimentatie nesanatoasa.
Astfel, Executivul isi propune eliminarea inechitatilor si discriminarii dintre prescolari si scolarii care urmeaza cursuri in aceleasi unitati de invatamant.
Extinderea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete reprezinta totodata o oportunitate pentru sectorul romanesc de fructe in diversificarea si dezvoltarea activitatilor de productie si comercializare.
Fondurile necesare extinderii programului catre prescolari, pentru anul scolar 2016-2017, sunt in valoare de aproximativ 13 milioane lei, reprezentand efort financiar exclusiv al bugetului de stat. In anul scolar 2016-2017, numarul total al prescolarilor din gradinitele de stat si private cu program normal de 4 ore este de 347.908, iar limita valorii zilnice este de 0,37 lei/prescolar. Limita valorica cuprinde pretul integral de achizitie a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cheltuielile de transport, distributie si depozitare a acestora, dupa caz.
Fructele proaspete distribuite elevilor/prescolarilor, perioada si frecventa distributiei, limita valorii zilnice pe elev/prescolar, precum si fondurile necesare pentru distributie sunt stabilite si actualizate anual prin Hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor si a tarifelor.