Desigur, sa ii ajuti la teme nu inseamna sa petreci ore intregi la birou langa copil. Ceea ce poti face este sa il sustii invatandu-l sa se organizeze. De asemenea, ii poti explica exercitiile mai grele sau pur si simplu ii poti propune la un moment dat sa ia o pauza.
Iata cateva modalitati prin care il poti ajuta:
1. Afla ce urmareste exact invatatoarea
Du-te la sedintele cu parintii sau incearca sa vorbesti cu profesorii la scoala despre temele pe care le are copilul pentru acasa. Roaga-i sa iti spuna exact cum ar trebui sa te implici ca sa il ajuti pe cel mic, pentru ca iti pot da sfaturi din experinta lor.
2. Pregateste un spatiu de lucru prietenos
Asigura-te ca spatiul in care se afla biroul copilului este luminat corespunzator. Asigura-te ca are tot ce ii trebuie la indemana: caietele, cartile, cerneala.
3. Stabileste o anumita perioada din zi dedicata temelor
Unii copii lucreaza mai bine dup-amiaza, stiind ca apoi vor avea timp sa se joace. Altii prefera sa astepte pana seara pentru a-si face temele. Este important, totusi, ca ora sa nu fie una foarte tarzie, pentru ca oboseala isi va spune cuvantul atat in ceea ce te priveste pe tine, cat si pe copil. Ia decizia ferma de a nu depasi o anumita ora pana la care sa incepeti temele.
4. Ajuta-l sa isi faca un plan
Planul va fi util mai ales atunci cand ve creste si va avea perioade aglomerate, cu multe teme si proiecte de facut. Incurajeaza-l sa isi imparta sarcinile in bucati mai usor de gestionat. Daca chiar este nevoie, faceti impreuna un program de lucru care se poate prelungi pana in noapte, dar tine cont ca trebuie sa si doarma suficient.
Cel mai important este sa se concentreze cat timp lucreaza, de aceea pauzele au si ele un rol important. Invata-l sa fie sincer si sa ia pauza atunci cand simte ca nu se mai poate concentra, nu ca sa evite sarcinile. Explica-i faptul ca temele oricum trebuie realizate si este in interesul lui sa se concentreze si sa le termine in asa fel incat sa ii ramana timp liber pentru ceea ce ii place.
5. Ai grija sa nu ii distraga nimic atentia
Nu ii da voie sa tina televizorul pornit sau sa aiba telefonul la indemana. Ideal ar fi sa nu asculte nici muzica in timp ce isi face temele, dar daca prefera asta, negociati sa dea volumul cat mai incet. Din cand in cand, totusi, il poti lasa sa sune un coleg care sa il lamureasca cu privire la o anumita tema.
6. Asigura-te ca cel mic lucreaza singur
Nu va putea invata decat daca gandeste el si face propriile greseli. Poti sa ii dai sugestii si sa il ghidezi, dar el va trebui sa invete singur.
7. Monitorizeaza-i temele si motiveaza-l
Intreaba-l despre exercitiile pe care le are de facut si despre teste. Dar nu te rezuma doar la atat, fiindca este important sa il si incurajezi si sa ii apreciezi munca depusa pana atunci. Mai mult, da-i de inteles ca poate apela la tine daca are intrebari sau daca este ingrijorat in legatura cu ceva legat de scoala, dar nu il presa sa iti povesteasca totul daca intr-o anumita zi nu vrea sa faca asta.
8. Fii un exemplu de urmat pentru el
Copilul tau te vede citind sau planuindu-ti eficient activitatile pentru ziua respectiva? Nu uita ca cei mici fac mai degraba ce vad ca faci si tu, decat ce le spui lor sa faca.
9. Lauda-i munca si eforturile
Fa un panou unde sa pui un test la care s-a descurcat excelent sau un desen reusit. Spune-le si rudelor daca face o treaba buna la scoala.
10. Daca nu reuseste sa depaseasca problemele in legatura cu temele, cere ajutorul
Vorbeste despre asta cu invatatoarea sau cu profesorii. Unii copii, de pilda, nu vad bine la tabla si s-ar putea sa aiba nevoie de ochelari. Altii ar putea avea nevoie de o evaluare pentru a se determina daca au probleme de invatare sau de atentie.