Potrivit datelor prezentate de Ministerul Educatiei, 119.410 de candidati sunt inscrisi la aceasta proba. Miercuri, 22 iunie, are loc proba la alegere a profilului si specializarii. Proba la Limba si literatura materna se va desfasura joi, 23 iunie.
Subiectele la Matematica de la BAC 2022 - mate-info
Afisarea rezultatelor finale este prevazuta in data de 1 iulie.
Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrarile scrise ale candidatilor din judetul Calarasi vor fi evaluate digitalizat in cadrul unui program-pilot derulat in premiera in acest an.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie sa parcurga, cumulat, urmatoarele etape/conditii:
- recunoasterea/echivalarea/sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale;
- sustinerea tuturor probelor scrise si obtinerea notei 5 (cel putin) la fiecare dintre acestea;
- media notelor obtinute la probele scrise trebuie sa fie 6 (cel putin)
Reguli la probele scrise de la Bacalaureat 2022
Potrivit Metodologiei pentru organizarea si desfasurarea examenului de Bacalaureat, respectiv Ordinului nr. 5.151/30 august 2021 privind organizarea si desfasurarea examenului national de Bacalaureat 2022, se interzice candidatilor sa patrunda in sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.
Candidatii care refuza depozitarea obiectelor personale in sala stabilita de comisia de bacalaureat in acest scop nu sunt primiti in examen.
Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si in alte obiecte de depozitare personale sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
La fel, in sala de examen sunt interzise telefoanele mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la retele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alti candidati/asistenti din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa copieze, sa transmita materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Candidatii care incalca regulile sunt eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise.
Ce se intampla cu absolventii eliminati de la Bacalaureat pentru tentativa de frauda
Incalcarea regulilor va fi considerata tentativa de frauda, iar candidatii respectivi nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati "eliminati din examen", fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.
Acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor doua sesiuni la care candidatii "eliminati din examen" nu mai au dreptul de a participa se face fara luarea in considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.
Candidatii care doresc sa predea lucrarile inainte de expirarea timpului maxim pot parasi sala de examen fara a primi subiectele. Candidatii primesc subiectele numai daca parasesc sala dupa expirarea timpului maxim destinat desfasurarii probelor scrise.
Inainte de inceperea probelor, asistentii prezinta candidatilor prevederile metodologice care vizeaza organizarea si desfasurarea corecta a examenului de bacalaureat si le solicita sa predea toate eventualele materiale si obiecte care, potrivit reglementarilor in vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise in sala de examen.
Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu, si, dupa caz, la sanctionarea asistentilor.
Corectarea unui raspuns gresit pe foaia de examen la BAC
Candidatii care doresc sa corecteze o greseala taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala. In cazul in care unii candidati, din diferite motive, doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate.
Acest lucru este consemnat de catre asistenti in procesul-verbal de predare-primire a lucrarilor scrise. Colile folosite initial se anuleaza pe loc de catre asistenti, mentionandu-se pe ele „Anulat", se semneaza de catre asistenti si se pastreaza in conditiile stabilite pentru lucrarile scrise.
La expirarea celor trei ore acordate, candidatii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. Trei candidati raman in sala pana la predarea ultimei lucrari.
La predarea lucrarilor, asistentii bareaza spatiile nescrise, verifica numarul de pagini si il trec in procesele-verbale de predare-primire pe care le semneaza candidatii, precum si in rubrica prevazuta pe prima pagina a lucrarii.
Ciornele si lucrarile anulate se strang separat si se pastreaza in centrul de examen.
La finalizarea probei scrise, asistentii predau, sub semnatura, lucrarile scrise presedintelui si celorlalti membri ai comisiei. Acestia verifica daca numarul lucrarilor predate corespunde cu numarul semnaturilor din procesul-verbal de predare a lucrarilor scrise, daca numarul de pagini al fiecarei lucrari coincide cu cel inscris pe lucrare si in procesul-verbal si daca au fost barate spatiile nescrise.
CALENDAR Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie
23 – 27 mai 2022 - Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
27 mai 2022 - Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
6 – 8 iunie 2022 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
8 – 9 iunie 2022 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
8 – 10 iunie 2022 - Evaluarea competentelor digitale — proba D
13 – 16 iunie 2022 - Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
20 iunie 2022 - Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
21 iunie 2022 - Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
22 iunie 2022 - Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
23 iunie 2022 - Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
27 iunie 2022 - Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor in intervalul orar 12:00 – 18:00
28 – 30 iunie 2022 - Rezolvarea contestatiilor
1 iulie 2022 - Afisarea rezultatelor finale
CALENDAR BACALAUREAT 2022, sesiunea august - septembrie
18 - 25 iulie 2022 - Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen.
16 august 2022 - Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
17 august - Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
18 august - Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E.d)
19 august - Limba si literatura materna - proba E.b).
22 - 23 august - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
24 august - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
25 august - Evaluarea competentelor digitale - proba D,
26 - 29 august - Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C.
31 august 2022 Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor
3 septembrie - Afisarea rezultatelor finale.