Potrivit datelor anuntate de Ministerul Educatiei, peste 134.000 de candidati (peste 119.000 din promotia curenta si peste 15.000 din seriile anterioare) sunt asteptati sa sustina examenul in aceasta sesiune (toate probele sau, in functie de rezultatele obtinute in sesiunile anterioare si recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).
Probele scrise incep la ora 9,00, accesul elevilor in sali fiind permis, in baza unui act de identitate valid, pana la ora 8,30.
Pentru redactarea unei lucrari scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevazute trei ore, calculate din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiaza de prelungire (cu cel mult doua ore) candidatii carora li s-a aprobat solicitarea in acest sens de catre comisiile judetene, conform Procedurii de asigurare a conditiilor privind egalizarea sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidatii vor folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematica si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hartia folosita este doar cea distribuita in salile de examen.
Ce le este interzis elevilor in timpul probelor scrise la Bac 2024
Este interzisa introducerea in salile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete etc.), precum si a oricarui mijloc electronic de calcul, de stocare de informatii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informati ca nu este permis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc.
Candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul.
Cei surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Pe durata desfasurarii probelor, toate salile de examen sunt supravegheate audio-video.
Rezultate Bac 2024
Afisarea primelor rezultate (in centrele de examen si online) este programata in data de 8 iulie, pana la ora 12,00. Contestatiile pot fi depuse/transmise in aceeasi zi, in intervalul orar 12,00 - 18,00, inclusiv prin mijloace electronice.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca, cumulat, urmatoarele conditii: sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale; sustinerea tuturor probelor scrise si obtinerea notei 5 (cel putin) la fiecare dintre acestea; obtinerea cel putin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obtinute la probele scrise).
Activitatile din cadrul examenului national de bacalaureat se realizeaza prin intermediul platformei dedicate evaluarii digitalizate.
Calendar Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie
3—7 iunie 2024 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
7 iunie 2024 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
17—19 iunie 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
19—20 iunie 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
19—21 iunie 2024 Evaluarea competentelor digitale — proba D
25—27 iunie 2024 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
1 iulie 2024 Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
2 iulie 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
4 iulie 2024 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
5 iulie 2024 Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
8 iulie 2024 Afisarea rezultatelor la probele scrise pana la ora 12.00 si depunerea contestatiilor in intervalul orar 12.00—18.00
9—11 iulie 2024 Rezolvarea contestatiilor
12 iulie 2024 Afisarea rezultatelor finale
Calendar BAC 2024, sesiunea din toamna
15—22 iulie 2024 Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidatilor care au promovat examenele de corigente
8—9 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
9 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
12 august 2024 Evaluarea competentelor digitale — proba D
13—14 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
19 august 2024 Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
20 august 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
21 august 2024 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
22 august 2024 Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
26 august 2024 Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12.00) si depunerea contestatiilor (orele 12.00—18.00)
27—29 august 2024 Rezolvarea contestatiilor
30 august 2024 Afisarea rezultatelor finale
N O T A:
La solicitarea comisiilor de bacalaureat judetene/Comisiei de bacalaureat a municipiului Bucuresti sau din proprie initiativa, Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba, in situatii justificate si dovedite, inscrierea candidatilor in afara perioadei prevazute, precum si prelungirea perioadelor de sustinere a probelor de evaluare a competentelor lingvistice sau digitale, de evaluare/reevaluare a lucrarilor scrise ori de afisare a rezultatelor si reducerea perioadei de afisare a rezultatelor.