Joi, 4 iulie, absolventii de liceu au sustinut proba la alegere a profilului si specializarii, in cadrul examenului de Bacalaureat 2024. In functie de profil si specializare, candidatii au putut opta pentru una dintre urmatoarele discipline: Anatomie si fiziologie umana, Biologie vegetala si animala, Chimie, Fizica, Economie, Filosofie, Geografie, Informatica, Logica si argumentare, Psihologie si Sociologie.
Subiecte BAC Geografie 2024
Rezolvarea subiectelor la Geografie de la BAC 2024, realizata de profesorul Ioan Marculet, autor al editurii Rentrop&Straton
Subiectul I
A.
1. C - Finlanda
2. 10 - Berlin
B.
1. 3 - Atena
2. 15
3. A - Danemarca
C.
1. c
2. a
3. d
4. a
5. d
D.
E – Islanda
H – Republica Moldova
1. In statul marcat cu litera E este predominant climatul subpolar, iar in statul marcat cu litera H este climatul temperat-continental.
2. In statul marcat cu litera E, temperaturile medii anuale sunt intre 0 si 5ºC, iar in statul marcat cu litera H, temperaturile medii anuale sunt intre 7 si 10ºC.
3. In statul marcat cu litera E bat vanturile polare, iar in statul marcat cu litera H bate deseori Crivatul.
E.
1. Ruse, Plovdiv
2. Muntii Balcani, Podisul Ludogorie
Subiectul II
A.
1. 11 - Brasov
2. 5 - Bistrita
B.
1. Prut
2. Arad
3. F
C.
1. d
2. b
3. b
4. d
5. c
D.
D – Grupa Parang
H – Campia Moldovei sau a Jijiei
1. Unitatea de relief marcata cu litera D s-a format prin incretirea scoartei terestre, in timp ce unitatea marcata cu H s-a format prin sedimentare.
2. Unitatea de relief marcata cu litera D este alcatuita predominant din sisturi cristaline (local calcare), pe cand unitatea marcata cu H are in alcatuire argile, marne, gresii, pietrisuri etc.
3. Unitatea de relief marcata cu litera D are inaltimi mai mari de 2.500 m, in timp ce unitatea marcata cu H depaseste cu putin altitudinea de 200 m.
E.
1. Platforma continentala cu adancime si pata reduse care au favorizat acumularea aluviunilor depuse de fluviul Dunarea.
2. Ploiesti, Bucuresti
Subiectul III
A.
1. 10,7 ‰, in 1955-1960
2. -1,5 ‰, in 2000-2005
B.
1. 12,2 ‰
2. 4,0‰
3. – reducerea natalitatii din mai multe cauze: dorinta femeilor de dezvoltare profesionala, scaderea standardului de viata in unele state din Europa de Est etc.
C.
1. Ucraina, Slovacia, Austria
2. Campia Panonica, Muntii Matra
3. Dunarea, Tisa
4. Györ, Debrecen, Pécs
D.
1. 15,1oC
2. 24,5oC
3. Pozitia geografica a celor doua orase: Parisul situat sub influenta aerului ce patrunde dinspre Oceanul Atlantic, pe directia circulatiei vestice, iar Kievul asezat la distanta mare de ocean, intr-o regiune cu o vasta intindere a uscatului.
E.
1. Solurile fertile (cernoziomuri), clima cu influente oceanice si submediteraneene si relieful neted si cu altitudini reduse.
2. Lipsa curentilor verticali a favorizat acumularea gazelor toxice (hidrogen sulfurat) rezultate prin descompunerea biodiversitatii moarte, in stratul de adancime al apelor Marii Negre.