Prima sesiune a examenului national de
Bacalaureat 2016 debuteaza luni cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A), potrivit Ministerului Educatiei.
"Testarea se va desfasura pe durata a trei zile, in perioada 13-15 iunie, iar in intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B). Saptamana viitoare, intre 21 si 24 iunie, se va desfasura evaluarea competentelor digitale (proba D). Probele orale se incheie cu evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C), programata intre 27 iunie si 1 iulie", mai precizeaza MENCS.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare si cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, cu un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national: experimentat, avansat si mediu. Candidatul care la una din probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse se considera ca nu a sustinut proba, mentioneaza MENCS.
Probele scrise ale examenului national de Bacalaureat din aceasta sesiune vor incepe luni, 4 iulie, cu examenul la Limba si literatura romana (proba E)a). MENCS reaminteste faptul ca pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca, cumulativ, conditiile referitoare la sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, sustinerea tuturor probelor scrise si nota 5 la fiecare dintre acestea, obtinerea mediei 6 cel putin, la probele scrise.
Nu este permis accesul candidatilor in salile de examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu, arata sursa citata.
Potrivit datelor din Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR), in anul scolar 2015-2016 exista inregistrati 161.448 de elevi in anii terminali de liceu (clasele a XII-a zi si a XIII-a), mai precizeaza sursa citata.