Planurile-cadru ar trebui sa respecte urmatoarele principii de proiectare: introducerea deprinderii de a decide si de asumare a consecintelor si costurilor deciziilor luate in privinta alegerii disciplinelor de studiu evaluate prin stabilirea unui raport echitabil intre numarul disciplinelor obligatorii si numarul disciplinelor la alegerea elevilor, din ofertele scolilor, cu scaderea progresiva a proportiei disciplinelor obligatorii catre anii terminali ai invatamantului liceal, parcurgerea, in fiecare semestru scolar, a unui numar de discipline ale caror evaluari intra in calculul mediilor semestriale - de exemplu, intre 6 - 8, in functie de nivelurile invatamantului scolar, se arata in comunicatul remis de PACT.
In plus, PACT considera necesara alocarea unui numar de ore pe saptamana aproximativ egal pentru fiecare disciplina evaluata - de exemplu, intre 3 - 5 ore saptamanal -, stabilirea unui efectiv minim de 12 elevi pentru desfasurarea pe grupe a unora dintre disciplinele la alegerea elevilor, parcurgerea, la alegere, a unui numar de discipline din ofertele scolilor, ale caror evaluari nu intra in calculul mediilor semestriale/ anuale - de exemplu, 2 - 4 discipline semestrial, in afara programului obligatoriu.
"Pe parcursul liceului, in fiecare semestru, liceenii vor avea de studiat 8 discipline evaluate prin note ce intra in calculul mediilor semestriale/ anuale, fiecare disciplina de studiu va fi acoperita timp de 3 sau 4 ore pe saptamana. Din cele 8 discipline de studiu vor exista cele care sunt obligatorii si care fac parte din trunchiul comun. Un exemplu ar fi 5 materii obligatorii in clasa a IX-a, 4 in clasele a X-a si a XI-a si 3 in clasa a XII-a. Recomandarile de discipline obligatorii ar fi limba si literatura romana, matematica, educatia fizica, istoria, geografia si o limba straina. Disciplinele optionale ar trebui alese de elevi din optiunile oferite de fiecare scoala in parte. Un grup ar trebui sa fie constituit din cel putin 12 elevi si cel mult 25", se arata in comunicatul de presa.
O alta propunere a reprezentantilor PACT este aceea potrivit careia elevii care doresc sa studieze mai mult de 8 discipline sa aiba optiunea sa faca acest lucru, dar evaluarile sa nu intre in calculul mediilor semestriale si/ sau anuale. In schimb, evaluarea s-ar face pe baza de portofoliu, stabilit de fiecare profesor in functie de specificul disciplinei.
"Principiile de proiectare a traseelor de cariera ale personalului didactic din invatamantul preuniversitar vor fi urmatoarele: existenta unui set standard de optiuni de cariera si tranzitie in cariera, cu puncte de intrare-iesire clar definite; invatarea pe intreg parcursul traseului de cariera, in scopul dezvoltarii cunostintelor, competentelor si atitudinii de educatori; punerea la dispozitia personalului didactic a unor oportunitati de dezvoltare personala, de-a lungul intregii cariere didactice; crearea unui pachet financiar motivant, acordat pe baza de merit; existenta optiunii de reconversie profesionala a personalului didactic, in vederea initierii, in conditiile legii, a unei noi cariere profesionale in afara invatamantului preuniversitar", mai arata propunerile PACT.
Optiunile-standard de cariera didactica, luate in calcul la vechimea in munca si stabilirea pensiei, ar trebui sa fie activitate didactica la catedra, masteratul in educatie, anul sabatic, manager de unitate de invatamant preuniversitar, manager de proiecte educationale Mentor (coach) - pentru adolescenti si adulti si program de reconversie profesionala (tranzitie in cariera), se mai arata in comunicatul remis.