"Greva japoneza de azi e doar un avertisment pentru Parlamentul si Guvernul Romaniei ca vrem ca legea educatiei sa se schimbe in cel mai scurt timp posibil, iar daca in urmatoarele doua saptamani nu vedem actiuni concrete in acest sens ne vom intoarce din vacanta pregatiti sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a arata ca universitatile trebuie sa fie pentru studenti, nu invers", sustine presedintele ANOSR, Cristi Popescu.
Principalele universitati in care se desfasoara greva japoneza sunt: Universitatea Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Maritima din Constanta, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, Universitatea "A. I. Cuza" Iasi, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Politehnica Timisoara.
"Studentii sunt nemultumiti de faptul ca nu sunt consultati referitor la informatiile de multe ori invechite din cursurile pe care le primesc, ca nu s-au mai facut investitii in construirea de camine si cantine noi, ca nu au mai crescut bursele de cativa ani de zile, ca bursele sociale nu acopera nici jumatate din cheltuielile minime de cazare si masa sau ca universitatile percep o serie de taxe din ce in ce mai mari, unele dintre ele fiind chiar ilegale", se mai arata in comunicatul de presa.
In opinia ANOSR, actuala situatie se datoreaza faptului ca vocea studentilor "nu mai conteaza". "Daca pana in 2011 acestia participau in procent de 25% la alegerile pentru rectori, odata cu noua lege a educatiei s-a schimbat procedura de alegere a acestora, iar ei nu mai reprezinta decat aproximativ 10% din electorat in majoritatea cazurilor", precizeaza sursa citata.