Neconcordantele in raportarea absentelor elevilor de catre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Braila si Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) au condus catre o situatie materiala precara in judetul Braila, unde aproximativ 300 de familii nu au mai primit alocatii de sustinere.
Potrivit legii, o familie fara posibilitati financiare poate primi de la stat intre 30 si 200 de lei ca alocatie de sustinere, cu conditia ca niciunul dintre copii sa nu acumuleze in catalog mai mult de 10 absente pe semestru.
Directorul executiv al AJPIS Braila, Adrian Ritzinger, a prezentat o informare privind masurile luate la nivel judetean pentru prevenirea si combaterea abandonului scolar si absenteismului.
Adrian Ritzinger a explicat ca tabelele in care ISJ trebuie sa comunice absentele scolare nu sunt complete, ceea ce a dus la suspendarea a 300 de alocatii pentru sustinere.
"Tabelul are rubrici clare, in care trebuie inscris numarul de absente sau se completeaza cu zero, daca nu au fost deloc absente. Nu stiu cum monitorizati situatia absentelor, pentru ca pe primul semestru au fost 184 de copii neidentificati, in dreptul carora nu a fost completata nicio rubrica in tabel, iar in semestrul al doilea, inca 106. Sunt aproape 300 de situatii in care am eliminat beneficiul respectiv pentru familie. Am suspendat ajutorul pentru toata familia acestor elevi, chiar daca existau si copii care frecventeaza scoala, iar rolul acestui beneficiu de asistenta sociala este tocmai combaterea absenteismului. Corespondenta cu ISJ nu ne-a lamurit, de aceea am dispus anchete sociale la scoli, si rugamintea mea este ca situatia absentelor sa fie monitorizata de un om specializat in informatica", a declarat Adrian Ritzinger.
Inspectorul scolar Diana Bratosin a motivat ca nu se ocupa de aceasta problematica, fapt care a atras critici atat din partea prefectului, cat si a subprefectului, care au catalogat ca lipsa de respect delegarea unui reprezentant al institutiei care nu este in tema cu subiectul dezbatut.