Procesul de odihna are un rol esential in procesul de invatare si de memorare pentru copii, de aceea, micutii sunt sfatuiti sa respecte cele 8-9 ore de somn pe noapte, sa se culce si sa se trezeasca la aceeasi ora.
Cheia succesului scolar, al procesului de invatare rapid si al unei memorii bune sta intr-o perioada de odihna indelungata, conform studiului realizat de cercetatorii Universitatii Sheffield din Marea Britanie si a i celor de la Universitatea Bochum din Germania.
Cercetatorii au realizat un studiu pe un numar de peste 200 de copii, care erau incapabili de a-si aminti noile cunostinte acumulate peste zi daca nu dormeau suficient dupa ce aflau noile informatii.
Concluziile studiului arata ca cea mai buna perioada pentru invatarea unor lucruri noi este intervalul de dinainte de somn, fie ca vorbim de somnul de la pranz, fie cel de seara.
De asemenea, lectura inainte de culcare ajuta la dezvoltarea memoriei si imaginatiei si imbunatateste capacitatea de concentrare. Prin urmare, imbunatateste semnificativ activitatea scolara a copiilor.
Specialistii recomanda sa profitam de cateva minute de somn de fiecare data cand avem ocazia, fie si numai pentru un sfert de ora, aratand insa ca somnul este mult mai important in perioada copilariei decat in cea a maturitatii.
Cu toate acestea, perioada indelungata de somn si calitatea acestuia aduce mari beneficii pentru procesul de invatare si memorare si la persoanele varstnice. Ba chiar ar putea reduce aparitia unor maladii neurodegenerative, precum dementa.
Bonus, perioadele indelungate de somn, la orice varsta, conduc la incetinirea procesului de degradare a memoriei.