Imbracati-va bine, hidratati-va, dar mai ales evitati sa stati prea mult afara, spun specialistii. Au insa si un mesaj pentru parintii prea grijulii: nu-i tineti totusi pe cei mici numai in casa. Joaca in zapada le face bine daca-i cu masura.
Ninsorile puternice, viscolul sau temeperaturile extrem de scazute sunt singurele elemente care ar trebui sa-i determine pe parinti sa-i tina pe cei mici in casa, spun medicii pediatri. In rest, lasati copiii afara, pentru ca aerul este mult mai curat atunci cand este ger. In cazul fetitelor si baietilor de peste 3 ani este indicat sa se joace in zapada aproximativ o ora. Ideal e ca ora sa fie impartita in doua : daca se poate o jumatate de ora dupa-masa si o jumatate seara.
Importanta este evident si imbracamintea. Specialistii au aici un sfat cat se poate de simplu: nu-i infofoliti. Trebuie sa poarte la fel de multe haine ca un adult. Nu suplimentar. Contrar aparentelor, copiii ar suporta chiar mai bine decat cei mari temperaturile scazute. Mare grija insa la extremitati: capul, mainile si picioarele ar trebui ferite de ger pentru ca acestea sunt zonele pe unde corpul pierde caldura.
La fel de important este sa nu le acoperim gura si nasul cu un fular, cum gresit fac, din prea multa prudenta, multi parinti care nu stiu ca astfel risca mai degraba sa ii imbolnaveasca. "Copilul respira in fular, acolo zona devine umeda si calda din cauza respiratiei, se dezolta germenii pe care apoi copilul ii inhaleaza", explica medicul pediatru Corina Calcic.
Mai ales daca obisnuiti sa scoateti copilul afara chiar si atunci cand temperaturile sunt mai scazute, bine este sa aveti grija nu doar la hainele pe care le alegi sa le poarte, ci si la zonele corpului care sunt mai expuse frigului, cum este cazul mainilor sau al fetei. Puteti aplica pe pielea celui mic o crema care sa aiba o consistenta mai grasa (cum sunt uleiurile/unturile pentru corp, cele special create pentru copii), care sa ofere protectie impotriva frigului. Acestea ajuta pielea sa nu fie afectata (sa devina rosie, sa apara mancarimi la nivelul ei).
De ajutor in astfel de cazuri sunt si incaltamintea, fularul sau manusile din materiale care nu numai ca permit pielii sa respire, ci si care mentin caldura corporala.
Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti hainele cu care scoateti copilul afara cand temperaturile sunt scazute este marimea acestora. Si asta deoarece hainele care sunt mai mici pot afecta circulatia sângelui, iar mainile si picioarele copilului se mentin reci. In schimb, dac? hainele sunt cu o marime mai mare (alese poate pentru a oferi mai mult confort copilului) nu ajuta la mentinerea caldurii corporale. Iar acest lucru nu este de dorit, mai ales ca cei mici pierd mai rapid caldura decât adultii.