"Suntem cu totii constienti de parcursul dificil pe care proiectul il va avea prin Senat si Camera Deputatilor inainte de a deveni lege, mai ales in lipsa unui sprijin politic major, asa cum speram. Din aceasta cauza greul de abia incepe. Ne vom sustine initiativa prin toate comisiile parlamentare prin care va trece, asigurandu-ne ca vom face tot posibilul sa convingem actuala clasa politica de nevoia unei astfel de schimbari in bine, de nevoia unei astfel de reimprospatari a sistemului din Romania", a spus Vlad Mantoiu, intr-o postare pe Facebook.
Ce prevede proiectul de lege pentru "vot la 16 ani"
Proiectul de lege care le va da drept de vot adolescentilor incepand cu varsta de 16 ani urmareste sa modifice modifice alineatul (1) de la articolul 3 al legii nr. 115/2015 astfel: „(1) Au dreptul de a alege cetatenii romani care au implinit varsta de 16 ani, inclusiv cei care implinesc aceasta varsta in ziua alegerilor".
De asemenea, la articolul 85, alineatul 3 si alineatul 4 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(3) "In cazul in care alegatorul nu figureaza in lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara existenta in sectia de votare respectiva, Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal semnaleaza daca:
a. persoana care s-a prezentat la vot nu a implinit varsta de 16 ani pana in ziua votarii inclusiv".
(4) "In baza rezultatelor generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, a comunicarilor efectuate prin intermediul acestuia si a verificarii actului de identitate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare:
a. opreste de la votare persoana care nu a implinit varsta de 16 ani pana in ziua votarii si persoana care si-a oprit drepturile electorale"
De asemenea, proiectul de lege vizeaza modificarea articolului 5, alineatul 5 din Legea 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 627 din 31 august 2012, care se modifica astfel:
"(5) Cetatenii romani care au varsta de 16 ani impliniti pana in ziua de referinta inclusiv, au dreptul de a alege membri din Romania in Parlamentul European".
Initiatorii proiectului legislativ sustin ca mai multe tari din Europa au luat deja masuri pentru reducerea varstei de vot pentru tineri, cum ar fi Scoţia, Austria, Norvegia, Estonia, Germania şi Malta.
In plus, prin extinderea dreptului la vot pentru adolescenti vor aparea si programele si proiectele politice dedicate acestui grup de alegatori, care sa corespunda nevoilor si aspiratiilor lor.