"Aceasta lege reprezinta un angajament pe care l-am luat in campania electorala, cand le-am promis alegatorilor ca voi sustine masuri pentru reducerea somajului in randul tinerilor. In momentul de fata 57% dintre tinerii absolventi nu isi pot gasi un loc de munca, iar principalul lucru care li se imputa este lipsa de experienta. Legea pe care o propun urmareste rezolvarea acestei probleme, prin crearea unui cadru in care elevii si studentii sa capete experienta profesionala in domeniul lor, inca din timpul studiilor", a declarat un initiator al propunerii legislative, deputatul PSD Catalina Stefanescu.
Potrivit propunerii legislative, poate fi incheiat un contract individual de practica, direct intre elev sau student si agentul economic, iar in urma practicii elevii si studentii vor primi un certificat de practica in care vor fi mentionate abilitatile profesionale dobandite si agentul economic la care au lucrat. "La programele de practica vor putea participa si intreprinderile mici si mijlocii, care si-ar dori sa apeleze la un numar mai mic de elevi sau studenti, din domenii variate, fara a mai fi nevoie sa incheie cate o conventie cu fiecare dintre institutiile de invatamant de la care provin acestia", a subliniat Catalina Stefanescu.
Totodata, companiile vor fi stimulate sa ia in practica elevi si studenti prin acordarea unei subventii de 5% din alocatia anuala a elevului sau studentului si in cazul in care practica depaseste un numar minim de ore necesar pentru dobandirea unei abilitati profesionale, compania va plati o remuneratie neimpozitata elevului sau studentului, de minim 80% din salariul minim pe economie. "Stimulentele financiare pe care le-am propus in lege nu presupun o presiune suplimentara asupra bugetului de stat. Subventia de 5% era prevazuta si in legislatia actuala, iar scutirea de impozit pentru remuneratiile platite elevilor si studentilor practicanti nu reduc in niciun fel nivelul veniturilor colectate in prezent la buget", a subliniat Catalina Stefanescu, cel mai tanar parlamentar.
Ea sustine ca introducerea unor clauze obligatorii in contractul individual de practica vor asigura calitatea programelor de practica, agentul economic punand la dispozitia practicantilor echipamentele necesare si un coordonator de practica din departamentul corespunzator specializarilor profesionale prevazute in contract, in acord cu programa de invatamant a elevilor si studentilor. Camera Deputatilor este prima camera sesizata in acest caz, asupra proiectului urmand sa se pronunte Senatul, in calitate de for decizional.