Doar in ultima saptamana, la nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 75.628, de 1.9 ori mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (38.581), arata un
raport al Institutului de Sanatate Publica.
In plus, au fost raportate la nivel national 2.812 cazuri de gripa clinica comparativ cu 85 cazuri inregistrate anul trecut in aceeasi perioada.
De asemenea, in saptamana 28.03.2022 – 03.04.2022 au fost raportate 9 cazuri de Infectie Respiratorie Acuta Severa (SARI), cu 5 mai multe fata de saptamana precedenta si fata de zero in aceeasi perioada a sezonului precedent.
Situatia e grava peste tot in tara, insa cele mai multe cazuri au fost inregistrate in municipiul Bucuresti, precum si in judetele Ilfov, Iasi, Prahova si Calarasi.
350 de copii intr-o singura zi, la UPU la Spitalul "Grigore Alexandrescu"
Dr. Raluca Alexandru, purtator de cuvant al Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala a declarat pentru
News.ro ca un numar foarte mare de copii ajung zilnic la camera de garda a unitatii sanitare in aceasta perioada. Cei mai multi copii au gripa si viroza.
"La Unitatea de Primiri Urgente vin peste 300 de cazuri pe zi, chiar 350 intr-o singura garda, din care aproape 200 sunt cazuri pediatrice, in general viroze respiratorii, viroze digestive, avem gripa, rotavirus, si bineinteles covidul, care nu a disparut. Majoritatea copiilor nu sunt vaccinati impotriva gripei, cei care fac simptomatologie si care se interneaza nu sunt vaccinati. Enterovirozele sunt date de un alt virus, rotavirusul de exemplu, care da probleme digestive, varsaturi, diaree care duc la deshidratare si de aceea copiii au nevoie de internare pentru perfuzare si rehidratare, iar gripa este mai mult un virus respirator. Cazurile de COVID au scazut, pe primul loc acum la copii este gripa urmata de enteroviroze", a explicat medicul.
Dr. Raluca Alexandru este de parere ca lipsa totala a restrictiilor reprezinta un pericol pentru copii. "Masca si distantarea ne-au ajutat sa ne protejam in timpul pandemiei si impotriva altor virusuri, nu numai impotriva SARS- CoV- 2", spune medicul.
"Nu se mai tine nicio regula, nu mai avem nici masca, nu mai tinem nici distantarea, toata lumea se inghesuie, scolile functioneaza, gradinitele, transmiterea este mult mai frecventa, ne-am obisnuit in timpul pandemiei sa mai respectam unele reguli care acum au disparut, chiar si banalul spalat pe maini, probabil ca de asta au aparut si aceste enteroviroze, boala apare pentru ca nu ne mai spalam pe maini cand trebuie", a mai spus Dr. Raluca Alexandru.
Recomandarile medicilor in cazul copiilor cu simptome de viroza sau gripa
Medicii le recomanda pacientilor ca in cazul aparitiei unor simptome de viroza sau gripa, indeosebi in cazul copiilor, sa ia legatura imediat cu medicul de familie care poate recomanda un consult. Depistarea gripei se poate face in unitatile medicale unde se prezinta pacientul simptomatic, folosind un test antigripal.
Boala se trateaza in spital sau la domiciliu, dupa caz, folosind medicatie specifica, antivirala.
"Trebuie sa facem distinctia intre virozele respiratorii si virusul gripal. In cazul virozelor respiratorii semne precum febra, tusea, starea de oboseala, rinorea, uneori durerile in gat sunt de intensitate mai redusa. In cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate si persistente. Gripa debuteaza brusc, cu febra si cefalee. Febrei, care poate sa ajunga si la 39 de grade, i se adauga durerile musculare, frisoanele, o tuse seaca, dar si o stare de oboseala marcanta si chiar weezing (respiratie suieratoare). Gripa poate duce la complicatii, cel mai frecvent pulmonare, dar in cazul copiilor vorbim si de laringite sau complicatii in sfera ORL, asta daca nu este tratata la timp", a explicat medicul infectionist Teodora Moisil, de la Spitalul de Copii "Louis Turcanu" din Timisoara.