Educatia financiara la copii

De Portal Invatamant
la 05 Mar. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Educatia financiara la copii05Mar.2025

Copiii au emotii si dorinte greu de infranat cand vine vorba de cumparaturi. Isi doresc acum, pe loc, iau decizii spontane cand cheltuiesc bani pe ceva ce ii face fericiti - jucarii, dulciuri, jocuri, nicidecum necesitati.

Chiar daca cel mic observa adultii din jurul lui si comportamentul lor legat de bani si decizii ce implica banii, acesta va ramane doar observator si nu va fi curios sa stie mai multe, daca adultii nu decid sa-l implice in acest proces - plati, prioritati si, cel mai important, de unde vin banii.

Subiectul mult dezbatut in ultima vreme atat la nivel de familii, corporatii, antreprenori, chiar si copii, este educatia financiara. Educatia financiara este strans legata de bunastarea financiara, ce cuprinde, printre altele, si starea de liniste si fericire.

Bunastarea financiara se poate traduce simplu in obiceiuri financiare sanatoase pentru noi si cei mici, deprinderi, strategii de economisire si adoptarea de metode eficiente, menite sa ne faca viata mai usoara.

Punerea intr-un singur context a educatiei financiare si a copiilor poate suna a provocare greu de aplicat si acceptat chiar, in randul unor parinti.

Venim in ajutorul parintilor cu cateva idei simple de pus in practica pentru primii pasi in educatia financiara la copii.

1. Educatia financiara a parintilor

Pasul cel mai important este educatia financiara a parintilor. Ne bucuram in prezent de resurse bogate de invatare atat online, cat si carti pe acest subiect. Exista site-uri ce isi propun sa ofere informatii gratuite despre planificare, cum se face un buget, educatie si responsabilitate financiara, investitii si multe altele.

2. Parintii si puterea exemplului

Si parintii, la randul lor, au invatat sau nu de la parinti cate ceva despre bani si administrarea acestora. Asadar, acestia au fost primii “profesori” ai copiilor, oferindu-le lectii de economisire in fiecare zi. Insa, asa cum spuneam si mai sus, nu este suficient doar sa fii un bun practicant al metodelor de economisire, ci sa si implici copiii in deciziile ce tin de finante.

Un exemplu: explica celui mic ca aceeasi jucarie poate avea diferite preturi in mai multe magazine si ca el, in calitate de cumparator, poate alege cel mai mic pret.
 
3. Banii de buzunar
 
Banii de buzunar sunt o bucurie nemaivazuta pentru copii. Ne amintim cu totii cat de fericiti ne faceau cativa lei. Destinatia acestora era mereu neconditionata de parinti si atunci bucuria era si mai mare.

Incepand cu varsta de 6 ani, banii de buzunar pot veni cu responsabilitati pentru cel mic: puterea deciziei si valoarea banilor.

Pozitia de parinte iti ofera posibilitatea de a indruma si a observa copilul in deciziile lui, chiar daca banii sunt ai lui si i s-a oferit libertatea de decizie.
 
4. Ce ar fi lumea copiilor fara joaca?

Joaca face parte din educatia copilului atat formala, cat si nonformala. Este o metoda eficienta, usoara, fara reguli stricte, prin care copilul asimileaza involuntar informatii, structuri, limbi straine, noi termeni, formule, cantece etc.

Se poate aplica cu succes si in educatia financiara. Monopoly este un exemplu de joc ce implica folosirea bancnotelor cu care se pot cumpara proprietati si alte obiecte. Astfel, cel mic invata despre valoarea banilor, sumele ce se atribuie diferitor obiecte si cum se strang pentru cumpararea acestora.
 
Iata si cateva idei, pe scurt, despre educatia financiara la copii:

Copiii trebuie sa stie de unde vin banii - implicarea in diferite activitati casnice, facute in general de adulti si rasplata pentru acestea in sume mici.

Nu totii banii de buzunar sunt pentru dulciuri si jucarii! Pusculita este primul cont de economii al copilului, cont in care se vor pune periodic sume pentru diferite nevoi sau situatii.

Parintii nu platesc tot - pusculita este locul din care cel mic poate face diferite plati pentru ce-si doreste. Cel mic va sti apoi ca destinatia banilor lui este influentata de decizii bune sau mai putin bune.

Implicarea activa a copilului in deciziile ce tin de bani si planificare - credite ipotecare, vacante, cumpararea de gadgeturi etc.

Educatia financiara ofera un drum de posibilitati si oportunitati, drum ce nu se va termina niciodata, caci vom invata ceva nou tot timpul.
 
Atat adultii, cat si copiii vor fi mereu “elevii” acestei discipline dinamice si pline de provocari. De aceea, in prezent se discuta din ce in ce mai mult despre educatia financiara ca disciplina obligatorie, nu numai pentru scoli de profil.
 
De asemenea, mediul online ofera resurse generoase si materiale de invatare, cursuri, seminarii, articole si ghiduri despre planificarea si gestionarea finantelor, responsabilizare financiara si forme de investitii pentru incepatori si avansati. Nu trebuie decat sa fii curios si deschis, si sa aloci o mica parte din timpul tau si acestei ramuri extrem de importante.
 
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Pregatire pentru Evaluare Nationala - noile Teste la Romana si Matematica

Cauti cea mai buna metoda de pregatire a copilului dvs. pentru Evaluarea Nationala?

Solutia: noile Culegeri cu exercitii rezolvate!


Sute de exercitii pentru toate nivelurile si permit fixarea impecabila a informatiei la materiile de baza: Limba Romana si Matematica.

Culegerile reprezinta solutia sigura pentru un succes spectaculos al copilului tau. Vei fi mandru, ca parinte, de realizarile si de potentialul lui!


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//