In Harghita spre exemplu, doar jumatate dintre posturile titularizabile au fost ocupate, unele cadre didactice refuzand postul titularizabil in favoarea unuia de suplinitor.
Inspectorul responsabil cu managementul resurselor umane din cadrul Inspectoratului Scolar Harghita, Waczel Ferenc, a declarat ca la sedinta publica de repartizare pe posturi titularizabile au fost indreptatite sa vina 201 persoane, care au obtinut note peste 7. Din cele 61 de posturi titularizabile scoase la concurs, au fost ocupate doar 30, restul de 31 fiind transformate in posturi netitularizabile si urmand sa fie ocupate in etapele urmatoare de repartizate.
Inspectorul Waczel Ferenc a precizat ca au fost cazuri in care cadrele didactice au refuzat postul pentru ca nu le-a convenit localitatea unde trebuiau sa mearga, nefiind de acord sa faca naveta, alte persoane nu au avut avize necesare pentru a preda o anumita disciplina, iar unele au refuzat postul fara sa se justifice. Un astfel de caz este al unui profesor de educatie fizica si sport, care a obtinut nota 9.20 la examenul de
titularizare, dar care a preferat sa ramana suplinitor decat sa isi preia postul titularizabil. La disciplinele unde numarul de posturi a fost foarte mic, cei mai multi dintre candidati nu au putut sa ocupe un loc titularizabil, chiar daca au obtinut o nota foarte buna. Spre exemplu, pentru educatoare in limba maghiara s-au scos la concurs doar doua locuri, s-au inscris la concurs 137 de persoane si cu nota 8.95 nu s-a mai obtinut post titularizabil.
In perioada urmatoare, vor avea loc mai multe repartizari pe posturile netitularizabile a celor care au promovat examenul si pot fi angajati in invatamant.
La Iasi, doar 100 de posturi in invatamantul preuniversitar au fost ocupate in urma concursului de titularizare, 67 dintre acestea fiind in mediul rural, iar 37 in urban, au anuntat reprezentantii institutiei.
Prof. dr. Camelia Gavrila, inspectorul general al ISJ Iasi, a declarat ca la nivelul judetului au fost disponibile 154 de posturi, 78 fiind in mediul urban si 76 in mediul rural. Cele mai multe posturi titularizabile - 41- au fost disponibile pentru specializarea educatori, dintre care au fost ocupate 33. De asemenea, au fost repartizate 29 de posturi pentru specializarea invatatori din totalul de 30 de posturi disponibile.
In judetul Iasi exista un deficit de cadre didactice in domeniul muzicii specializate, unde a fost ocupat un post din cele 21 scoase la concurs pentru angajare pe perioada nedeterminata. O situatie similara s-a inregistrat si pentru disciplina educatie fizica si sport - pregatire sportiva de specialitate, unde ambele posturi disponibile la Clubul Sportiv Scolar 'Unirea' Iasi au ramas fara ocupanti.
Dintre cei patru candidati care au obtinut nota 10 la concursul de ocupare a posturilor vacante a fost repartizat unul singur, Ionela Livia Panainte ocupand postul vacant pentru disciplina Biologie de la Scoala Gimnaziala Petru Rares din orasul Harlau. Deoarece nu exista posturi titularizabile la disciplinele Religie Ortodoxa si Educatie muzicala, ceilalti trei candidati care au obtinut nota maxima vor putea opta pentru un post alocat pentru angajare pe perioada determinata, cu posibilitatea de titularizare in anul scolar urmator pe postul ocupat.
"Numarul de posturi titularizabile a scazut constant in virtutea tendintei profesorilor de a ramane in sistem, iar fluctuatiile nu sunt foarte mari. Domeniul educational, desi presupune o salarizare modesta, inseamna o profesie nobila, siguranta postului si, de multe ori, satisfactii profesionale care compenseaza alte aspecte mai putin favorabile. Exista un numar semnificativ de posturi netitularizabile, peste 1.000, care vor face obiectul unor repartizari viitoare, deci tinerii absolventi vor avea posibilitatea de a se angaja si de a se acomoda cu sistemul educational. Baza de date cu posturile netitularizabile va suporta unele corectii din cauza dificultatii de realizare a planului de scolarizare la unele licee tehnologice. In acest context, prioritate au profesorii titulari din sistem si, ca perspectiva, nu excludem anumite restrangeri totale sau partiale de activitate didactica", a declarat prof. dr. Camelia Gavrila, inspector scolar general al judetului Iasi.
Pentru examenul de titularizare s-au inscris 1.310 candidati, 1.172 fiind admisi la proba scrisa, 989 au fost prezenti, insa doar 800 au reusit sa ia note de trecere. In timpul probei scrise doua cadre didactice au fost eliminate din sala de examen deoarece au incercat sa copieze. Alte sase lucrari au fost anulate.
In acelasi timp, la Galati doar 80 dintre cele 141 de posturi si catedre titularizabile din judetul Galati au fost ocupate in urma sedintei publice, a anuntat inspectorul cu mobilitatea personalului didactic din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Galati, Tatiana Saulea.
Potrivit acesteia, au ramas libere peste 40%, respectiv 61 de catedre titularizabile, si 300 netitularizabile, pentru urmatoarele sesiuni de repartizare a cadrelor didactice, care vor incepe din 26 august.
"Candidatii care au participat la titularizare nu au prea refuzat posturile, chiar daca erau in mediul rural. Au ramas libere 17 posturi de invatatori, pentru ca am avut 32 de candidati pe 49 de posturi. Avem inclusiv locuri in Galati, dar numai la clasele de step-by-step, unde e nevoie de un anumit certificat. De asemenea, sunt libere posturi pentru educatoare in mediul rural, dar si la unitati particulare, la cluburi sportive, dar si la Liceul de Arta, la instrumente. La aceasta institutie sunt 13 catedre titularizabile neocupate, pentru ca n-am avut candidati la concurs. Ele se ocupa insa, an de an, la plata cu ora de catre angajati ai Teatrului Muzical", a declarat Tatiana Saulea.
Urmatoarele sedintele de repartizare a cadrelor didactice se vor desfasura intre 26 si 31 august.
Stirile pentru cadrele didactice le gasiti aici