1. Personalitatea se formeaza prin intermediul interactiunilor zilnice
Personalitatea se formeaza prin acumularea de interactiuni in familie, aparent minore, momente petrecute cu familia, zilnice. Prin toate cuvintele si comportamentele parintilor, acestia transmit copiilor lor mesaje existentiale care intra in subconstientul acestora fara ca acestia sa aiba capacitatea de a alege sau a respinge aceste credinte. Astfel, perceptiiile despre lume si despre sine sunt imprimate direct in subconstient fara filtrele mintii analitice constient care nu sunt inca pe deplin formate.
2. Personalitatea se formeaza in primii 7 ani de viata
La maturitate, suntem inclinati sa stabilim relatii cu persoane capabile sa joace rolurile pe care le-am avut in copilarie in familia de origine sau cele jucate initial de unul dintre parintii nostri. Cautam o re-creare a familiei de origine, devenita pentru noi tipar interior al relatiilor umane de care nu reusim sa ne debarasam, spun psihologii. Re-cream astfel singura lume inter-relationala pe care am cunoscut-o, exact asa cum am perceput-o in primii 7 ani de viata.
3. Personalitatea se dezvolta prin amintirea unor evenimente repetitive
Modalitatea in care parintii fac fata micilor evenimente de zi cu zi este observata si integrata in subconstientul copilului. Acesta preia si isi insuseste din aceasta modalitate si credintele si convingerile de viata ale parintilor „ascunse" in aceste comportamente.
Mai mult, psihologii spun ca in lipsa iubirii pe care copiii o primesc de la parinti, dezvoltarea lor psihica s-ar bloca, deci afectiunea joaca si ea un rol crucial in dezvoltarea personalitatii.