Potrivit celor mai recente date transmise de
Eurobarometru, pentru 22% dintre tinerii cu varsta intre 15 si 24 de ani, sistemul de educatie este una dintre principalele provocari cu care se confrunta (fiind inca elevi sau studenti).
In cazul adultilor tineri, cu varste intre 25 si 34 de ani, sistemul de educatie este considerat drept o provocare importanta in proportie de 19%. Educatiei i se adauga situatia economica, care ii preocupa pe 32% dintre respondentii studiului. Acesti tineri adulti este mai probabil sa fie la inceputul vietii de familie si sa se gandeasca la sistemul educational pentru copiii lor.
Cresterea preturilor / inflatia / costul de trai reprezinta pentru 48% dintre romani provocari insemnate cu care se confrunta, prin comparatie cu situatia de anul trecut, cand doar 34% dintre romani erau preocupati de aceste probleme.
Inca de la inceputul pandemiei, romanii au resimtit efectele sale economice, reducandu-li-se veniturile. Cresterile recente de preturi odata cu revenirea la fluxuri de munca similare cu cele pre-pandemice si rata mare a inflatiei au pus presiune suplimentara pe bugetul romanilor.
De asemenea, sanatatea si conditiile de trai ii preocupa pe cei mai multi dintre romani, potrivit datelor prezentate de Eurobarometru.
70% dintre tinerii cu varsta între 25 si 34 de ani sunt satisfacuti de locul de munca
Tinerii romani se declara satisfacuti cu viata pe care o au in proportie de 64% (grupa de varsta 15-24 de ani) si 74% (grupa de varsta 25-34 de ani). 61% dintre cei din grupa 25-34 ani sunt multumiti de directia pe care o ia viata proprie, iar 70% sunt multumiti de locul de munca pe care il au.
De remarcat este optimismul tinerilor romani in ceea ce priveste viitorul Uniunii Europene si sustinerea manifestata pentru politicile europene. Tinerii de peste 25 de ani sunt, in mod consecvent, mai deschisi fata de politicile europene decat alte categorii de varsta, avand o parere puternic pozitiva despre acestea. Tot ei apreciaza ca valorile si solidaritatea sunt cele care contribuie la sentimentul de comunitate, alaturi de economie, educatie, statul de drept si cultura, mai indica sursa citata.
Eurobarometrul standard este principalul studiu de opinie publica realizat de Comisia Europeana. El este publicat de doua ori pe an si se concentreaza pe monitorizarea principalelor evolutii din intreaga Uniune Europeana, a prioritatilor Comisiei Europene si a principalelor evenimente socio-politice de actualitate. Studiul este realizat prin intermediul unor interviuri fata-in-fata, in toate statele membre si o serie de tari terte. Editia de iarna-primavara include si un raport national pentru dintre tarile din care sunt colectate date.