Mama este cea care ar trebui sa contribuie cel mai multe la incurajarea fiicei. Fiind in plina dezvoltare, un copil nu stie exact de ce lucruri este capabil, care ii sunt abilitatile si talentele, conform
qbebe.ro. Prin urmare, atunci cand vezi ca fiica ta este interesata de un domeniu, dar nu are curaj sa ia initiativa, din teama de a nu esua sau cand se afla in fata unei provocari ce ii produce anxietate, spune-i ca ai incredere in faptul ca o poate face.
2. Nu accepta sa primesti mai putin decat meriti
Explica-i fiicei tale ca ceea ce merita in primul rand, atat acum, cat si la maturitate, este respectul. Indiferent de situatia in care se afla, invat-o sa nu accepte sa fie subestimata. "Ceea ce merita" nu se refera la favoruri sau lucruri materiale, ci la un tratament decent din partea celorlalti. In viitor, aceasta convingere o poate ajuta atat in relatii, cat si in viata profesionala.
3. Ai incredere in tine
Trebuie sa-ti inveti fiica sa distinga opiniile celorlalti spuse fara argumente de criticile constructive. Ajut-o sa nu se lase influentata de ceea ce cred ceilalti. Stima de sine este cel mai important aspect al dezvoltarii unei persoane. Foarte multe probleme ale adultilor, de ordin emotional, isi au originea in copilarie.
4. Ce crezi despre asta?
Parintele nu ar trebui sa presupuna automat ca stie mai bine si ca relatia trebuie sa fie una de tip ordin si executare. In primul rand, este important ca parintele sa-si respecte copilul, iar asta presupune si dreptul la replica. inca de la varste fragede, incurajeaza-ti fiica sa spuna ceea ce gandeste. Atunci cand iei o decizie in ceea ce o priveste, consulta-te cu ea si intreab-o ce parere are. Va intelege astfel notiunea de corectitudine si respect si va proceda la fel cu tine si cu ceilalti.
5. O sa fie bine
Chiar daca este bine sa nu izolezi copilul de realitate si sa-i ascunzi toate neplacerile care pot exista in viata, trebuie totusi sa-i oferi sprijinul de care are nevoie si s-o asiguri ca va fi bine. Asta nu inseamna ca toate lucrurile se vor rezolva exact asa cum doresti, ci ca indiferent de impedimente, chiar o sa fie bine.
6. Esti frumoasa, dar si inteligenta, descurcareata etc.
Mamele pot fi primele care le inoculeaza fiicelor ideea ca trebuie sa fie frumoase, pentru a fi apreciate. Iar la maturitate ele vor pune prea mult accentul pe aspectul fizic, fara sa inteleaga ca nu numai asta le defineste ca persoane.
Trebuie sa ii explici ca frumusetea nu este un merit si nici nu este o calitate care te face superior celorlalti. Invat-o sa se accepte exact asa cum este si sa puna accentul si pe realizarile personale, nu doar pe frumusete.
7. Unele prietenii nu dureaza o vesnicie
Copila poate ajunge sa creada ca este o regula sa-ti pastrezi prietenii din copilarie si sa sufere cand nu se intampla asa. Explica-i faptul ca oamenii se schimba si este in regula sa nu mai aiba preocupari comune si sa se indrepte spre drumuri diferite. Chiar daca este normal sa sufere atunci cand se cearta cu un prieten sau chiar nu-si mai vorbesc, incurajeaz-o sa rezolve conflictul, iar daca relatia de prietenie se termina, sa accepte acest lucru fara resentimente.
8. Te sustin in ceea ce iti doresti sa faci
Orice parinte isi doreste ca viata pe care copilul o are sa fie una indestulata si de succes, insa deseori parintii proiecteaza propriile aspiratii asupra copiilor. Chiar daca fiica ta inca este la o varsta frageda si este normal sa aiba hobby-uri trecatoare, sa nu stie ce vrea sa faca in viitor, este important sa nu o constrangi si sa-i dai libertatea de a alege drumul pe care si-l doreste. Ce poti sa faci este sa-i explici ce presupune fiecare alegere si sa-i dai sansa, in limita posibilitatilor, sa-ti testeze capacitatile.
9. Imi pare rau, am gresit
Exista cazuri in care poti sa ai reactii exagerate, sa iei decizii gresite sau sa fii furioasa. Pentru un copil, este foarte frustrant sa aiba sentimentul ca a fost neindreptatit, iar tu daca nu iti recunosti greselile, nici copilul nu va invata sa faca acelasi lucru. Exemplul personal este cea mai eficienta metoda de a educa un copil.
10. Te iubesc
Dincolo de educatie, disciplina si reusite, un copil trebuie sa stie in primul rand ca este iubit, indiferent de situatie. Este important sa stie care sunt repercusiunile actiunilor sale, dar asta nu inseamna ca parintele trebuie sa-si conditioneze dragostea. Nu trebuie sa presupui ca fiica ta stie ca o iubesti, ci trebuie sa-i si spui asta.