"Cea de-a XII-a competitie internationala organizata in Romania de catre Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti va aduna la start 500 de roboti, dintre care 300 autonomi, intr-un spectacol al tehnologiei ce va cuprinde 14 probe de concurs", informeaza un comunicat de presa al organizatorilor.
In cadrul concursului, cel mai mare in domeniu din Europa, se vor confrunta 158 de echipe compuse din 615 de participanti din 17 tari - Bulgaria, Columbia, Ecuador, Franta, Grecia, Japonia, Letonia, Mexic, Peru, Polonia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Spania, Thailanda, Turcia si Regatel Unit.
In acest an, participa in premiera echipe din Franta, Grecia, Japonia si Thailanda.
Dintre cei 500 de roboti antrenati sa intre in competitie, 300 sunt autonomi, capabili sa execute actiuni specifice, fara interventie umana si control teleghidat, acestia urmand sa-si testeze functiile in cadrul celor 14 probe de concurs.
In acest an, "RoboChallege" vine cu o noua proba: Nano Sumo.
Mega Sumo, Mini Sumo, Micro Sumo si Nano Sumo presupun confruntari 1 la 1 dintre doi roboti. Scopul este eliminarea adversarului din ring prin impingere sau ridicare. Diferentele intre probe constau in dimensiunile si greutatea robotilor, dar si dimensiunea si materialul terenului pe care se desfasoara lupta.
O alta proba va fi cea de fotbal, in care robotii trebuie sa inscrie cat mai multe goluri in poarta adversa.
Probele Line Follower si Line Follower Enchanced se desfasoara pe o suprafata alba pe care este trasat un circuit asemanator unuia de Formula 1, dar cu obstacole (o linie punctata, un pod pivotant si o caramida). Robotul pleaca de la linia de start, parcurge traseul depasind pe rand obstacolele si se indreapta la stop (stop si start sunt in acelasi punct). Castigator este declarat robotul cu cel mai scurt timp de parcurgere a traseului.
La proba Labirintului doi roboti intra simultan intr-un labirint, iar primul care reuseste sa iasa va castiga infruntarea. Labirintul este construit cu pereti, are fundaturi si robotii se pot intalni pe traseu.
Proba de Roboti umanoizi isi propune sa testeze robo-concurentii in 3 etape: pastrarea echilibrului in urcarea scarilor, mersul pe diverse suprafete si o proba la alegerea echipei, punctata pentru dificultate si originalitate.
Air Race - robotii zburatori trebuie sa realizeze forma cifrei 8 in jurul a doi stalpi ce se afla la o distanta de cativa metri unul de celalalt, demonstrandu-si astfel viteza si abilitatea de manevrabilitate in trei dimensiuni.
Freestyle Showcase este sectiunea in care pot concura robotii care nu se incadreaza in nicio alta categorie. Proiectantii vor prezenta unei comisii specializate modul de realizare a robotului, atat din punct de vedere electric, mecanic, cat si al programarii si vor sustine o demonstratie privind functiile acestuia.
Conceptul RoboChallenge a luat nastere in anul 2000 in Marea Britanie, iar in Romania se inregistreaza anul acesta 12 editii consecutive, organizate de catre Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti.