Cum pot parintii sa-si ajute copiii atunci cand se confrunta cu probleme de concentrare?

De Portal Invatamant
la 30 Iun. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum pot parintii sa-si ajute copiii atunci cand se confrunta cu probleme de concentrare?30Iun.2021

Capacitatea de concentrare poate fi de multe ori calitate evaziva, chiar si pentru adultii care si-au perfectionat aceasta abilitate si apeleaza deseori la diverse solutii pentru a se mentine in forma, cum sunt ceaiul negru sau cafeaua proaspata!

Concentrarea este si mai dificil de strunit pentru copiii nostri, dar este importanta si exista cateva lucruri pe care le putem face ca parinti pentru a-i ajuta.   

Concentrarea poate fi o provocare pe termen lung sau pe termen scurt si face ca procesul de invatare sa fie dificil. De asemenea, are impact asupra vietii de zi cu zi.

Nu poti schimba intotdeauna circumstantele care fac dificila concentrarea. Dar exista modalitati de a-ti ajuta copilul sa gestioneze mai usor factorii disturbatori si sa isi canalizeze atentia in mod corect.

Incearca aceste sapte strategii.

1. Adapteaza dieta si consumul de apa


O dieta echilibrata ajuta la mentinerea concentrarii - la urma urmei, daca copilul tau este flamand sau insetat, este putin probabil isi poata canaliza atentia asupra unei sarcini.  

Exista cateva alimente care merita o mentiune speciala:

 

2. Spune adio procrastinarii


Cu cat mai mult amani sa incepi o sarcina, cu atat poate fi mai greu sa te concentrezi asupra ei. Acest lucru este valabil atat in cazul unor proiecte pentru scoala, cat si in ce priveste sarcini de zi cu zi.

Asta nu inseamna ca copilul tau trebuie sa faca totul dintr-o data. Pentru a-l ajuta sa nu mai amane, incearca sa imparti sarcinile in calupuri mai mici. Important este sa nu mai amane inceperea activitatii.

3. Limiteaza directiile de concentrare


Cand copiii se lupta cu concentrarea, le poate fi greu sa asculte, sa-si aminteasca si sa urmeze instructiunile. Asadar, incearca sa nu iti suprasoliciti copilul cu prea multe indicatii simultan.

Sa spunem ca este timpul pentru teme. S-ar putea sa-i spui copilului tau sa verifice sarcinile, sa obtina materialele potrivite si sa inceapa sa lucreze. Daca este prea mult pentru copilul tau sa se concentreze asupra tuturor detaliilor, imparte sarcina in pasi simpli.

4. Seteaza un cronometru


Știind ca exista o limita pentru cat timp trebuie sa ramana concentrat, poate fi mai usor pentru copil sa stea acolo. Seteaza un cronometru pentru cat timp trebuie sa lucreze copilul tau inainte de a lua o gustare rapida sau de a lua o pauza de joaca. Poti creste timpul putin cate putin pe masura ce copilul tau se poate concentra mai usor.

5. Antreneaza-i atentia

Alege exercitii potrivite care necesita atentie si focalizare. Studiile au aratat ca atentia poate ajuta copiii sa-si imbunatateasca comportamentul si capacitatea de a se concentra asupra lectiilor si asupra sarcinilor scolare.

O modalitate de a-ti antrena atentia este sa stai linistit si sa te concentrezi asupra respiratiei in interior si in exterior. Respirarea profunda chiar inainte de curs sau un test ar putea face diferenta.

6. Fii deschis la ceea ce functioneaza


Unii oameni au nevoie de liniste totala pentru a se concentra. Altii se descurca mai bine cu zgomotul. De aceea, este important sa intrebi copilul ce functioneaza cel mai bine pentru el.

Poate ca copilul tau vrea sa asculte muzica in timp ce face temele. Incearca si vezi cum se descurca.

7. Invata-l tehnici de focalizare directa asupra unei sarcini


Chiar si atunci cand se utilizeaza aceste tehnici de focalizare, copiii ar putea sa fie distrasi. De aceea, ei au nevoie si de strategii pentru a reveni la o anumita sarcina, odata ce si-au pierdut pentru un timp abilitatea de a se concentra asupra ei.

Vino cu un semnal pentru momentul in care mintea copilului tau incepe sa rataceasca. Ai putea chiar sa pui o mana pe umarul copilului tau sau sa spui un anumit cuvant. Spune-i profesorului copilului tau ca incerci aceste strategii acasa.

Alte modalitati de a-ti ajuta copilul sa se concentreze


Exista o multime de alte strategii, tehnici si instrumente low-cost pe care le puteti folosi pentru a-ti ajuta copilul sa se concentreze acasa.

  • Descopera diferite tipuri de fidgeturi, inclusiv cele pe care le poti crea.
  • Incearca organizatori grafici pentru a-ti ajuta copilul sa treaca prin citire, scriere si sarcini de matematica.
  • Afla modalitati de a descompune sarcinile de scriere, astfel incat sa-i fie mai usor sa se concentreze.

Lupta pentru o capacitate de concentrare mai puternica poate avea un impact asupra stimei de sine a unui copil. Lauda eforturile a copilului tau pentru a-si imbunatati concentrarea. Evidentiaza chiar si imbunatatiri mici si asigura-ti copilul ca abilitatile de concentrare se pot imbunatati.

Nu uita sa-i vorbesti copilului despre punctele lui forte, nu doar despre provocari. Celebreaza victoriile, mai mari sau mai mici. Cand copiii inteleg la ce se pricep, le sporeste increderea si asta ii ajuta sa ramana motivati atunci cand lucrurile devin mai dificile.

Titularizare - Sfaturi pentru Nota 10
NOUTATI - Examenul de Titularizare pentru Educatoare

Atentie: examenul de Titularizare pentru educatori nu este floare la ureche, deci trebuie sa ne pregatim deja cu ajutorul Testelor Rezolvate

Iti punem acum la dispozitie cea mai recenta Culegere – lucrarea:
Teste Rezolvate pentru reusita la Examenul de Titularizare in invatamantul prescolar

Culegerea ofera in plus:

    • rezolvari complete si explicite ale subiectelor, pentru obtinerea notei maxime
    • explicatii si exemple

...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

concentraresanatatedezvoltare personala


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//