Prin urmare, "ANPC recomanda achizitionarea produselor textile, dar si a rechizitelor numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care va fi nevoie in cazul depunerii unei reclamatii. Totodata, inainte de a lua decizia de cumparare, produsele textile trebuie examinate cu atentie. Astfel, trebuie sa se acorde o atentie deosebita la achizitionarea articolelor de imbracaminte care poarta numele unor marci celebre, dar al caror pret este exagerat de mic in raport cu pretul real al unor astfel de produse, existand riscul ca acestea sa fie contrafacute".
...vezi AICI Lista de rechizite scolare pentru elevii de clasa I <<<
Recomandarile inspectorilor ANPC in privinta rechizitelor pentru scoala
De asemenea, ANPC recomanda cumparatorilor sa verifice daca eticheta mentioneaza compozitia fibroasa a produselor, respectiv denumirile fibrelor componente, urmate de procentul in greutate al fiecarei fibre; in cazul in care produsul are si captuseala, compozitia acesteia trebuie precizata in mod expres.
"Orice produs textil trebuie sa aiba instructiunile de intretinere marcate pe eticheta din material textil, rezistenta la tratamente umidotermice, montata/cusuta in interiorul produsului. Instructiunile de intretinere trebuie sa acopere toate tratamentele, in ordinea: spalare, clorurare, calcare, curatare chimica si uscare in masina de uscat cu tambur rotativ, indiferent daca se aplica sau nu (daca nu se aplica un tratament, simbolul respectiv este taiat/barat). La imbracamintea pentru copii, acele capete libere ale cordoanelor glisante, ale cordoanelor functionale si centurilor de innodat sau esarfelor cu nod nu trebuie sa contina ornamente tridimensionale sau noduri si trebuie protejate impotriva destramarii, de exemplu prin topire la cald sau prin cusatura de intarire; capetele pot fi dublate sau pliate cu conditia sa nu determine aparitia riscului de a se agata", se mai precizeaza in comunicat.
Totodata, rechizitele scolare (caiete de diferite tipuri, penare, carioci, pixuri, radiere, seturi de markere colorate, acuarele, blocuri de desen, truse geometrice, invelitori caiete si carti) si ghiozdanele sau rucsacurile trebuie sa fie insotite de elemente de identificare si caracterizare traduse in limba romana, respectiv denumire producator/importator sau distribuitor si adresa acestuia, denumire produs, dimensiuni, compozitie sau instructiuni de intretinere, dupa caz.
Nereguli mari la comerciantii de rechizite scolare, in anii trecuti
In urma actiunilor de control desfasurate in anii trecuti, comisarii ANPC au identificat la comercializare produse neconforme. Astfel, au constatat rechizite (carioci, pixuri, radiere) fara traducerea in limba romana a elementelor de caracterizare si uniforme scolare fara etichete de produs care sa contina principalele elemente de identificare si caracterizare (lipsa compozitie fibroasa si instructiuni de intretinere).
De asemenea, au gasit ghiozdane scolare fara etichete care sa contina principalele elemente de identificare si caracterizare, seturi de markere colorate avand data durabilitatii minimale depasita.
Totodata, acuarelele erau fara documente de calitate, blocuri de desen la care s-a constatat ca nu respectau conditiile declarate in sensul ca pe coperta se declara ca au 20 file de A4 iar in urma verificarilor efectuate s-a constatat ca produsul continea 10 file/A4 albe si 1 fila roz, caiete de matematica la care s-a constatat ca nu respectau conditiile declarate, in sensul ca pe coperta se declara ca au 96 file de A4, iar in urma verificarilor efectuate s-a constatat ca produsul continea 85 file/A4.