Sistemul care permite selectarea concurentilor pentru faza nationala a Olimpiadei de Informatica ii umileste chiar si pe elevii care au obtinut punctaj maxim la etapa judeteana, deoarece prevede acordarea locurilor pe judete, nu in functie de rezultate.
Sistemul utilizat in prezent de Ministerul Educatiei presupune prezenta obligatorie a candidatilor din toate zonele tarii. Astfel, permite trecerea la faza nationala a elevilor care au obtinut chiar si pana in 50 de puncte, in timp ce descalifica elevii de nota 10, care obtin punctajul maxim de 200 de puncte.
Acest lucru este posibil din cauza sistemului de selectie, care prevede ca fiecare judet are alocat un numar de minimum patru locuri la nationala, iar Bucurestiul are alocate 24 de locuri.
"Astfel, sunt copii din judete mici ale tarii care merg in etapa nationala chiar si cu 50-60 de puncte, iar altii care iau 200 de puncte nu ajung la nationala doar pentru ca au ghinionul sa fie dintr-un judet mare", sustin cadrele didactice.
Elevii, cadrele didactice si parintii solicita Ministerului Educatiei sa renunte la criteriul geografic, in favoarea celui valoric, care implica rezultatele efective obtinute de candidati.
Elevii descalificati de la faza nationala au redactat o petitie fata de acest abuz si au strans peste 600 de semnaturi de sustinere. Ei cer ministerului Educatiei sa remedieze cat mai curand aceasta situaie.
"Aceasta ar fi prima data in istoria olimpiadei cand elevii care au obtinut punctaj maxim la etapa judeteana nu se califica mai departe", au scris elevii in petitie.
In plus, o medalie obtinuta la olimpiada nationala poate echivala examenul de admitere la universitati din Romania si din strainatate, avertizeaza cadrele didactice, care sustin ca aceasta situatie nu este una corecta.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Elena Toma-Nicolau 01 Apr. 2015 12:27:52
Sunt multe erorile din sistemul de invatamant pentru ca se merge pe sistemul copy-paste si in ceea ce priveste legea invatamantului si programele scolare. Imprumutam orbeste firmituri din toate sistemele de invatamant europene si le amalgamam in sistemul romanesc fara sa ne gandim la impactul pe care acest lucru il are asupra multor generatii de copii. Inca de la revolutie suntem intr-o tranzitie continua, fiecare ministru vrand sa ramana celebru pentru ca a schimbat ceea ce a facut cel dinaintea sa, fara a gandi daca acel lucru a fost bun sau nu. Ei au avut viziunea lor, iar noi avem generatii intregi de copii dezorientati si pe deasupra ne plangem de promovabilitatea la bac si teste nationale. De ce nu am avea sitemul nostru de invatamant, necopiat de la altii dar in concordanta cu normele europene ?