"Industria de carte scolara este in pericol. Editurile si tipografiile partenere in procesul de asigurare a cartii scolare sunt in situatia de a da faliment. In ultimii 100 de ani, principala activitate in perioada verii atat a editurilor, cat si a tipografiilor, a fost elaborarea manualelor scolare.
De trei ani, Ministerul Educatiei nu a mai fost in stare sa asigure toate manualele scolare necesare la inceputul anului scolar. Preturile foarte mici oferite de minister, care nu tin cont de situatia reala din piata, pun atat editurile cat si tipografiile in situatia de a-si inchide portile. Industria cartii scolare depinde, din nefericire, de comenzile Ministrului Educatiei. Aceste comenzi vin cu intarziere si la preturi foarte mici (de exemplu, pretul mediu cu care ministerul plateste un manual pentru clasele I-X este de 2,7 lei).
In curand, tipografiile nu vor mai fi in masura sa tipareasca necesarul de manuale", se arata in scrisoarea deschisa.
Potrivit scrisorii deschise adresate Ministerului Educatiei, industria romaneasca a hartiei a disparut prin inchiderea combinatelor de profil.
"Urmeaza oare sa dispara si tipografiile romanesti? Criza cartii nu afecteaza doar cartea scolara, ci toata industria de carte. Copiii, tinerii si adultii, din ce in ce mai multi dintre ei analfabeti functionali, nu mai citesc; oricum manualele pe care le primesc sau nu le primesc nu-i ajuta sa invete.
Ministerul Educatiei trebuie urgent sa aloce fonduri suficiente pentru tiparirea manualelor scolare pentru clasele XI-XII", se mai arata in scrisoarea deschisa.