Ceea ce se intampla este ca plantele si animalele se descompun dupa ce mor si formeaza straturi deasupra solului. Pe masura ce trec anii, pietrele, nisipul si noroiul ingroapa materia organica, care este transformata apoi in gaz natural, sub influenta presiunii si a caldurii din pamant.
Acest tip de gaz se gaseste adanc in subteran, in puturi de sist sau fantani. Uneori, gazul este capabil sa scape prin fisuri de roca si sa iasa la suprafata. Cand se intampla acest lucru, gazul poate lua foc spontan, deoarece este foarte inflamabil! Insa, partea buna este ca asa au descoperit oamenii existenta gazelor naturale!
Cum ajung gazele naturale in orasul tau?
Pentru a scoate gazele naturale din pamant, se foreaza un put in rezervorul de gaz natural. Gazul se ridica la suprafata printr-o conducta, iar echipamentele speciale il purifica.
Gazul curat poate fi depozitat in depozite subterane sau trimis prin conducte in diferite zone.
Transportarea gazelor naturale pe etape:
1.
Companiile de
gaze naturale foreaza mii de metri in pamant si folosesc puturi mari si pompe, pentru a-l scoate la suprafata.
2. Apoi trimit gazul in orasul tau prin conducte de gaz ingropate in subteran. Companiile de utilitati il aduc la tine acasa in conducte mai mici.
3. Aceste conducte se conecteaza la contorul din afara casei tale, care masoara cat de mult gaz natural foloseste familia ta.
4. Mai multe conducte conecteaza contorul la aparatele pe gaz de acasa, cum ar fi cuptorul, incalzitorul de apa sau uscatorul de rufe.
Fapte interesante despre gazele naturale
Stiai ca mai mult de jumatate dintre locuintele din prezent folosesc gaze naturale?
Afla de aici alte cateva informatii surprinzatoare despre gaze:
1. Gazul se transforma in lichid cand este racit la minus 260 de grade.
2. Gazul natural nu are miros sau culoare. Acestuia i se adauga un miros intepator, astfel incat sa fie mai usor de detectat o scurgere!
3. Aerul este mai greu decat gazul natural.
Argumente pro si contra despre gazele naturale
Exista mai multe avantaje si dezavantaje ale folosirii gazelor naturale. Vezi aici argumentele pro si contra ale utilizarii acestora.
PRO
– Gazul natural este cea mai curata sursa de energie dintre toti combustibilii fosili;
– Acesta este folosit atat pentru generarea de energie electrica, cat si de caldura;
– Arde curat.
CONTRA
– Gazul natural este foarte inflamabil si periculos;
– Genereaza un gaz cu efect de sera, care este nociv;
– Ajunge in locatii printr-un proces complex de transport.
Motivele pentru care trebuie limitata cantitatea de gaz natural folosita zilnic
Pe langa cantitatile limitata de gaze naturale, arderea acestora produce dioxid de carbon, care este un gaz cu efect de sera. In plus, prin producerea si transportul gazelor naturale se produce metan, care este, de asemenea, un gaz cu efect de sera mult mai puternic decat dioxidul de carbon. Gazele cu efect de sera capteaza si stocheaza caldura in atmosfera, ceea ce contribuie in mare masura la schimbarile climatice globale.
Astfel, daca iti doresti ca Pamantul sa supravietuiasca si sa ofere un mediu placut de trai pentru generatiile urmatoare, trebuie sa reduci cantitatea de gaze naturale pe care o folosesti zilnic.
Cum poti reduce cantitatea de gaz natural utilizata de familia ta?
Iata cateva moduri prin care familia ta poate reduce cantitatea de gaz natural folosita acasa:
1. Incearca sa faci tot posibilul, astfel incat familia ta sa utilizeze mai putina apa calda pentru spalarea vaselor si curatarea rufelor.
2. Adu-le la cunostinta parintilor importanta izolarii casei. Izolatia mentine aerul cald in interior iarna si aerul rece in interior vara, ceea ce inseamna o utilizare minima a centralei termice si a aerului conditionat.
3. Asigura-te ca parintii instaleaza un termostat inteligent, astfel incat familia sa poata programa incalzirea si racirea in casa, astfel incat sa fie folosita cantitatea optima de gaze naturale pentru confortul termic al locuintei.
In concluzie, gazele naturale sunt folosite pretutindeni si au o importanta majora in vietile tuturor oamenilor. De aceea, acestea trebuie conservate, pentru a putea ajunge o perioada cat mai lunga de timp.