Cand vine vorba despre copii, educatia financiara ii ajuta pe cei mici sa inteleaga concepte precum economisire, taxe, investitii si indatorare, informatii care pot contribui la o planificare strategica a veniturilor pe care le vor avea viitor, a bugetului lunar de cheltuieli si asa mai departe. In acest articol poti descoperi de ce educatia financiara a copiilor reprezinta o necesitate in zilele noastre.
3 motive pentru care educatia financiara este importanta pentru copii
Educatia financiara a unui copil poate sa inceapa de la o varsta timpurie, chiar de la 3 ani, atat timp cat informatiile pe care le primeste sunt adaptate nivelului sau de intelegere. In acest mod, copilul invata treptat drumul spre devenirea unui adult responsabil financiar. Pe langa aceasta, iata de ce educatia financiara este necesara tuturor copiilor, mai ales in zilele noastre:
1. Ii ajuta sa inteleaga diferenta dintre nevoi si dorinte
Nevoile reprezinta necesarul de baza al unui individ care trebuie satisfacut pentru a supravietui, in timp ce dorintele pot fi descrise ca fiind bunurile si serviciile pe care o persoana doreste sa le aiba, conform preferintelor sale. De exemplu, in unele cazuri,
un credit nebancar poate fi solutia financiara de care ai nevoie pentru a-ti plati chiria sau utilitatile.
Ca adulti, stim care este diferenta dintre ceea ce avem nevoie (mancare, un acoperis deasupra capului, imbracaminte) si ceea ce ne dorim (o vacanta, o masina de culoare gri, de exemplu). Insa, copiii pot confunda usor o nevoie cu o dorinta. Daca elevii invata despre bani, acestia isi pot stabili inteligent prioritatile financiare si pot recunoaste faptul ca cel mai nou model de telefon reprezinta, de fapt, o dorinta, ci nu o nevoie, de exemplu.
2. Ii invata valoarea banilor
Probabil ca ai auzit cel putin o data expresii precum „banii nu cresc in copac”, „banii sunt ochiul dracului”, „ban la ban trage” si alte sintagme care pot aduce valente negative asupra banilor. In ziua de azi, banii reprezinta un instrument care te poate ajuta sa atingi un anumit statut si sa traiesti viata pe care ti-o doresti. Atunci cand copilul invata care este valoarea banilor, acesta poate sa devina un adult stabil din punct de vedere financiar.
De asemenea, copilul poate sa inteleaga faptul ca perceptia pe care ceilalti o pot avea despre bani nu are legatura cu valoarea banului in sine. In acest mod, imaginea sa despre bani este una sanatoasa, iar acest lucru ii poate oferi mai mult control asupra deciziilor financiare zilnice.
3. Contribuie la dezvoltarea independentei copilului
Se spune ca informatia este putere. Acest lucru se aplica si in domeniul financiar. Cu cat o persoana are mai multe informatii despre finante, cu atat aceasta se poate descurca mai bine cu veniturile pe care le obtine.
Se considera ca lipsa educatiei financiare ii face pe tineri sa adopte cu usurinta obiceiuri financiare dezavantajoase. [1] Un copil care primeste educatie financiara invata cum sa foloseasca instrumentele financiare pe care le are la indemana, iar acest lucru contribuie la dezvoltarea autonomiei lui.
In final, educatia financiara este importanta pentru fiecare dintre noi, intrucat ne ajuta sa intelegem ca nu veniturile pe care le obtinem influenteaza nivelul de educatie, ci modul in care alegem sa cheltuim acei bani.
Bibliografie
[1] Nick. “The Effects of Financial Illiteracy - Red Star Education Blog.” Red Star Education Blog, 7 Feb. 2017, www.redstareducation.co.uk/blog/the-effects-of-financial-illiteracy/. Accesat pe 17 Jan. 2023.