Decontarea cheltuielilor cu naveta profesorilor sa se faca si prin BILETE de transport, cer sindicalistii din invatamant

De Ana Ghiarasim
la 04 Nov. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontarea cheltuielilor cu naveta profesorilor sa se faca si prin BILETE de transport, cer sindicalistii din invatamant04Nov.2022

Decontarea cheltuielilor de naveta ale profesorilor si personalului auxiliar trebuie sa se faca si pe baza de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, solicita Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), intr-o adresa catre Ministerul Educatiei.

Documentul cu solicitarile sindicalistilor a fost publicat pe mai multe grupuri de Facebook ale profesorilor si are stampila Cabinetului ministrului Ligia Deca cu data de 3 noiembrie 2022.
 
In adresa semnata de FSLI se arata ca "numerosi operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distante, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic - care se deplaseaza la si de la locul de munca cu autoturismul proprietate personala, cu respectarea art. 7 alin (6) din Norme -  de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli. S-a ajuns in aceasta situatie deoarece, in lipsa abonamentelor pe ruta respectiva/ rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achizitie a carburantului, in vederea decontarii si, deci, nu se deconteaza aceste cheltuieli".
 
Prin urmare, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) cere Ministerului Educatiei sa initieze un proiect de hotarare de Guvern de completare a art.7 alin 7 al Normelor metodologice, anexa la HG nr. 569/2015, care sa prevada decontarea contravalorii combustibilului in raport cu valoarea biletelor de transport pe ruta respectiva/ pe o ruta similara. 
 
Conform legislatiei in vigoare, "decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei pentru personalul care se deplaseaza cu autoturismul/ ambarcatiunea proprietate personala sau detinut/a legal cu orice titlu, in cazurile prevazute la alin. (6), se face la valoarea unui abonament pentru ruta respectiva sau pentru distante similare" - art 7, alin (7) din Norme metodologice, anexa la HG nr. 569/2015.

Extras din NORME METODOLOGICE din 15 iulie 2015 privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la si de la locul de munca a cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat

Articolul 7
 
(1) Decontarea abonamentelor/biletelor de transport emise de operatorii de transport auto si naval pentru cadrele didactice si pentru personalul didactic auxiliar se asigura la valoarea acestora.
 
(2) Decontarea abonamentelor emise de operatorii de transport feroviar public de calatori se asigura la valoarea acestora, tren clasa a 2-a. Decontarea abonamentelor emise de operatorii de transport feroviar alternativ CFR se asigura la valoarea acestora, dar nu mai mult decat tarifele de deservire generala din transportul feroviar public de calatori, tren clasa a 2-a.
 
(3) Sunt acceptate la decont biletele emise zilnic de operatorii de transport numai in situatiile in care pe ruta respectiva nu se emit abonamente, atunci cand beneficiarul utilizeaza mai multe mijloace de transport in comun sau cand acesta are norma/postul in mai multe unitati de invatamant din localitati diferite.
 
(4) Distanta pentru care se deconteaza abonamentul/biletul si care este inscrisa pe documentul justificativ este distanta dintre localitatea de domiciliu/resedinta a beneficiarului si localitatea in care se afla unitatea de invatamant.
 
(5) Sunt interzise incheierea de contracte intre unitatea de invatamant si operatorul de transport si, implicit, efectuarea de plati direct de catre unitatea de invatamant catre operatorul de transport in comun.
 
(6) Decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei se poate face pentru autoturismul/ ambarcatiunea proprietate personala sau detinut/a legal cu orice titlu atunci cand:
 
a) pe ruta dintre localitatea de domiciliu/resedinta si localitatea in care se afla situata unitatea de invatamant nu exista servicii de transport efectuate de operatorii de transport in comun sau programul acestora difera semnificativ de orarul/programul unitatii de invatamant;
 
b) pe ruta dintre localitatea de domiciliu/resedinta si localitatea in care se afla situata unitatea de invatamant exista servicii de transport efectuate de operatorii de transport in comun, insa cadrul didactic, respectiv personalul didactic auxiliar opteaza pentru transportul cu autoturismul/ambarcatiunea proprietate personala sau detinut/a legal cu orice titlu.
 
(7) Decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei pentru personalul care se deplaseaza cu autoturismul/ambarcatiunea proprietate personala sau detinut/a legal cu orice titlu, in cazurile prevazute la alin. (6), se face la valoarea unui abonament pentru ruta respectiva sau pentru distante similare.
 
(8) Se interzice decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei cu autoturismul proprietate personala, pentru cadrele didactice si personalul didactic auxiliar, atunci cand acestea au asigurate servicii de transport gratuit cu autovehiculele destinate transportului de persoane detinute/asigurate de catre autoritatile administratiei publice locale sau de catre unitatea de invatamant, iar orarul mijloacelor de transport nu difera cu mai mult de 2 ore de orarul/programul beneficiarului.
 
(9) Documentele justificative prezentate de beneficiar lunar la decont, pentru luna precedenta, unitatii de invatamant sunt urmatoarele:
 
a) abonamentele, emise de operatorii de transport auto/feroviar/naval in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, utilizate in luna precedenta;
 
b) biletele emise de operatorii de transport auto/feroviar/naval in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, utilizate in luna precedenta, acceptate numai in cazurile prevazute la art. 7 alin. (3);
 
c) bonurile de achizitie a carburantului, pentru transportul efectuat cu autoturismul/ ambarcatiunea proprietate personala sau detinut/a legal cu orice titlu, iar suma decontata se calculeaza potrivit prevederilor alin. (7). Valoarea bonurilor prezentate la decont trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea sumei decontate.
 
(10) Unitatile de invatamant preuniversitar de stat au obligatia efectuarii platii abonamentelor/ biletelor si contravalorii transportului efectuat cu autoturismul/ ambarcatiunea proprietate personala sau detinuta legal cu orice titlu, in luna urmatoare celei pentru care au fost prezentate documentele justificative.
 
(11) Unitatile de invatamant raspund de arhivarea si pastrarea documentelor justificative prezentate la decont.
 
(12) Decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei:
a) se realizeaza proportional cu perioada de activitate din cadrul unei luni calendaristice, pe baza pontajului lunar;
b) nu se realizeaza pe perioada concediilor de odihna sau a suspendarii contractelor individuale de munca ale beneficiarilor.
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

decontare naveta profesoridecontare transporttransport profesorinaveta profesori


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//