Din acest motiv, parintii ar trebui sa le respecte dorinta, insa sa se implice in viata si educatia lor fara sa ii constranga si sa ii faca sa se simta supravegheati.
Trecerea de la mica sala de clasa la marele liceu are un puternic impact asupra adolescentilor. Diferentele sociale si culturale ii pot marca mai ales pe copiii veniti de la scoli mici, de cartier. Sali mai mari de clasa, mai multi elevi si colegi, un alt stil de predare si o alta mentalitate, axata pe materia in sine si mai putin pe sprijinirea individuala a elevilor reprezinta un soc pentru ei.
Parintii ar trebui sa se astepte ca liceul sa ofere un mediu sigur de dezvoltare a copiilor. Diferentele comportamentale intre bobocii de clasa a 9-a si elevii din ani terminali sunt insa destul de radicale, astfel incat primele luni de liceu pot deveni destul de dificile pentru cei mici. Este foarte important ca ei sa se poata integra intr-un cerc social in care sa se simta bine in pauze dar si in timpul orelor de curs.
Faptul ca elevii de clasa a noua trec printr-o dureroasa schimbare de statut (de la cei mai mari in gimnaziu la cei mai mici din liceu) nu face decat sa adauge o frustrare la experienta oricum neplacuta. ei sunt acum cei noi, cei care nu stiu cum merg lucrurile.
Este important sa mentineti deschise liniile de comunicare intre dumneavoastra si copil pe parcursul acestei perioade. Este o experienta comparabila cu a invata sa mergi pe bicicleta: chiar daca poti sa mergi singur iti doresti la inceput ca cineva sa alerge langa tine pentru ca iti sa un sentiment de siguranta. Desi copilul tau devine independent, el are in continuare nevoie de sprijin pe care numai tu i-l poti acorda.
Uneori implicarea parintilor scade deoarece acestia simt respingere din partea copiilor. Trebuie sa tineti minte ca nu este dorita neimplicarea dumneavoastra ci pur si simplu se impune o schimbare a modalitatii de implicare.
Implicarea dumneavoastra poate lua numeroase forme si acasa; sunt numeroase modalitati prin care puteti petrece timp cu copilul dumneavoastra, cunoscandu-i in acelasi timp pe prietenii sai. Permite-ti-i sa isi cheme prietenii la un film sau pur si simplu pentru a sta de vorba cu ei. Folositi-va de momente oportune apoi pentru a-i intreba diverse lucruri marunte pentru a va forma o idee despre ei si despre gandirea lor, scrie
calificativ.ro.