Pentru a obtine rezultate bune la invatatura, copiii trebuie sa isi antreneze memoria de cate ori au ocazia, de aceea recomandam urmatoarele activitati:
Alimentatia este primul pas caruia trebuie sa ii acorzi importanta in procesul de imbunatatire a memoriei. Specialistii recomanda consumul de preparate care contin acizii grasi Omega 3, care reprezinta o componenta majora a meteriei creierului si pot imbunatati activitatea acestuia. Acizii Omega 3 se gasesc in carnea de peste. De asemenea, antioxidantii inclusi in dieta au rolul de a reduce efectele negative ale radicalilor liberi. Acestia se regasesc in legume si fructe. Suplimentele ajuta si ele memoria si intensifica circulatia sanguina in creier: vitamina E si C.
Al doilea pas in procesul de imbunatatire a memoriei este reprezentat de stimularea ei zilnica. Elevii isi pot antrena mintea zilnic in drum spre scoala, prin exercitii de concentrare si atentie chiar si pe telefonul mobil, prin completarea unui rebus, cititul unei carti, etc.
Activitatea fizica este al treilea pas de care tinerii trebuie sa tina cont. Coboratul scarilor, mersul la cumparaturi, exercitiile la sala sau cateva minute de dans pe zi au rolul de a antrena radical memoria.
Odihna este de asemenea importanta in aceasta etapa, deoarece ajuta creierul sa se refaca si are un rol semnificativ in cresterea capacitatii de concentrare si memorare.
In cadrul procesului de memorare elevii trebuie sa tina cont de mai multe obstacole:
1. Pauzele scurte si dese ajuta la concentrare
2. Nu parcurge lectiile liniar, ci realizeaza o schema cu prioritati
3. Schimba frecvent pozitia in care inveti
4. Editeaza fonturile literelor astfel incat sa fie mai dificil de citit
5. Nu invata in camera in care dormi, ci intr-un loc destinat studiului