Daca esti sau te pregatesti sa devii parinte, trebuie sa stii ca iubirea nu este suficienta, iar procesul de educatie al unui copil trebuie sa treaca prin mai multe etape. Trebuie mai intai sa inveti tu, pentru a-l putea invata pe el, indiferent daca este vorba de materiile predate la scoala, la cultura generala, la lectiile de viata si cele de caracter.
Regulile de aur pentru un parinte bun trebuie respectate cu sfintenie, iar dintre ele amintim:
Bucura-te cand ii vezi
Indiferent daca ii vezi dupa o zi de scoala sau dupa intoarcerea din tabara de o saptamana, zambeste-le si imbratiseaza-i! Nu ii intampina nervos, nu ii ignora si nu le reprosa din start lucruri pe care le-au facut gresit. De multe ori cand ajung acasa, copiii sunt intampinati cu replici precum "nu intra incaltat in casa", "spala-te imediat pe maini", "pana nu iti termini temele nu iesi din casa", care nu fac altceva decat sa ii indeparteze de parinti.
Arata-le ca ii respecti
Nu comunica cu copiii tai numai prin instructiuni! Arata dragostea, aprecierea si respectul tau si cere-le parerea in orice situatie care ii priveste. Nu lua decizii in locul lor, lasa-i sa isi formeze propriile opinii si sa isi formeze increderea in instinctele lor.
Pastreza-ti grijile pentru tine
Indiferent ce probleme te apasa, nu ii lasa sa observe tristetea din sufletul tau. Vor suferi mai mult decat tine si vor deveni distrasi total de la preocuparile lor zilnice, de la activitatile scolare si extrascolare. Atunci cand unul dintre parinti este suparat, ori se confruncta cu probleme grave o perioada indelungata de timp, copiii devin deprimati, ceea ce le poate afecta semnificativ dezvoltarea.
Invata-i sa se descurce fara tine
Nu vreau sa te sperii dar va veni in curand momentul in care ii vei lasa pe copii pentru prima data singuri acasa sau cand vor pleca sa studieze la kilometri departare de tine. Daca il rasfeti si ii obisnuiesti sa faci totul in locul lor cum crezi ca se vor descurca? Ofera-le libertate si incredere, dar invata-i sa munceasca si sa isi rezolve singuri problemele.
Atitudinea este la fel de importanta ca realizarile
Realizarile personale si scolare ale celui mic sunt extrem de importante si merita apreciate, insa atitudinea pe care acesta o are fata de tine ca parinte, fata de scoala si de profesori si fata de prietenii sai conteaza mai mult decat o suta de premii si de medalii. Ai mare grija, deoarece lucrurile pentru care il lauzi sau il recompensezi pe copil ii spun multe despre ceea ce tu consideri ca este important in viata. Nu iti sugere sa ignori performantele copilului, ci sa te asiguri ca vei aprecia toate lucrurile care vrei sa conteze pentru si ca te gandesti putin la echilibrul pe care il urmaresti.