Voi prezenta cateva greseli pe care le fac parintii, fie din lipsa de informatie, fie din lipsa de timp, potrivit psihologilor:
1. Regulile
Pentru a nu-i deruta pe copii, parintii trebuie sa se puna de acord in stabilirea unor reguli de conduita, iar pentru a functiona corect, acestea trebuie adecvate stilului de viata al familiei, sa fie clare si respectate, chiar si de parinti.
"Daca mama considera ca la varsta de 10 ani copilul isi poate face ordine in camera si stabileste regula de a face acest lucru la finalul unei activitati sau la doua zile si tatal nu este de acord cu aceasta regula si o contrazice pe mama, copilul va face ce crede, aliindu-se unuia sau altuia, sau va face ce i se cere doar uneori", sustine psihologul Claudia Borza.
2. Independenta
Toti copiii au nevoie de de independenta pentru a reusi sa se descurce singuri in viata. Asadar, parintii trebuie sa isi dea seama cand este momentul ca cei mici sa aiba usa la propria camera, sa aiba bani pentru a-si cumpara singuri pachetulul pentru a doua zi si sa decida singuri prioritatea lucrurilor pe care le au de facut. Probabil va ganditi ca vor cheltui banii aiurea, in loc sa isi cumpere ceva consistent. Isi vor da seama singuri a doua zi, iar data viitoare vor fi mai chibzuiti! Asta este si ideea: sa ii lasati sa invete din propriile greseli!
Specialistul spune ca este important ca parintii "sa acorde copiilor atata independenta cata au nevoie pentru a invata despre si din mediul in care traiesc in baza nivelului de dezvoltare si a varstei pe care o au. Nici mai multa, deoarece ceea ce depaseste posibilitatile de intelegere si capacitatile proprii devine stresant psihic si dezorganizant comportamental, nici mai putina, deoarece riscam sa substimulam copilul si astfel el devine nesigur, neincrezator, deoarece nu stie ce poate si ce nu poate sa faca".
3. Recompensele
Copiii sunt in general recompensati atunci cand iau note mari, cand isi fac singuri curatenie in camera, cand isi asculta parintii sau, in cel mai rau caz, cand acestia din urma nu au suficient timp pentru ei. In multe cazuri parintii sunt ocupati cu munca si ii lasa pe cei mici fie cu bunicii, fie cu bona, fie sa se descurce singuri, in functie de varsta lor. Din acest motiv, ei se simt datori si incearca sa recompenseze absenta in viata copilului cu anumite beneficii materiale. Aceasta este una dintre cele mai grave greseli, care va duce in timp la distantare si lipsa de respect a tinerilor fata de parinti.
"Este important ca oferta noastra sa se adapteze nevoilor copilului, iar la varste mici aceste nevoi sunt de atentie, timp de calitate petrecut impreuna, afectiune exprimata verbal si fizic. Pe masura ce copiii cresc, aceste nevoi se pastreaza, doar ca ele apar in proportii diferite", a explicat Claudia Borza.