In centrul capitalei, in sectorul 1 din 77 de unitati de invatamant, doar 3 sunt autorizate.
In sectorul 2 din Bucuresti exista 82 de cladiri in care invata elevi. 39 dintre ele nu au nevoie sa fie autorizate, iar restul de 43 nu au primit acceptul inspectorilor ISU.
Situatia este si mai grava in sectorul 3 din Bucuresti. Aici, dintre cele 62 de scoli, niciuna nu are autorizatie pentru ca nu a indeplinit criteriile de siguranta ale pompierilor.
In sectorul 4 sunt 59 de unitati de invatamant carora le-ar trebui autorizatie, insa nici aici pompierii nu au dat nicio autorizatie pentru vreun liceu, scoala sau cresa.
In sectorul 5 o singura unitate de invatamant are aviz.
In sectorul 6 avem 68 de unitati de invatamant. Doar una este autorizata de pompieri. De mentionat este ca alte 22 de scoli, licee sau gradinite nu necesita avizul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Nici in restul tarii situatia nu este mai buna. Din peste 26 de mii de cladiri, un sfert nu au primit autorizatia de functionare iar conducerile scolilor au fost amendate.
Problemele legate de consolidare, constructie, reparatii, apartin autoritatilor locale. Ramane de vazut daca acestea se vor ocupa in vacanta de vara sa rezolve problemele cladirilor in care invata copiii.
Scolile care sunt mai mici de 150 de metri patrati sau cele construite inainte de 1998, cand a intrat in vigoare obligativitatea autorizarii lor, pot functiona fara avizul pompierilor.