In prezentarea sa, Dutu a aratat ca, prin intermediul programelor JA, elevii invata cum sa se raporteze la contextual economic si social, sa isi aleaga profesia potrivita, sa devina independenti financiar, sa creeze locuri de munca si sa dezvolte competente pentru a lucra in companii modern structurate (comunicare, lucru in echipa, planificare, organizare, competente digitale etc.).
Categoriile de programe JA vizeaza dezvoltarea abilitatilor pentru viata, educatia antreprenoriala, educatia economica, educatia financiara, cea pentru sanatate si cea pentru orientare profesionala. Invatarea in aceste programe este bazata pe: exemple, joc, simulari, practica lucru in echipa, dialog, modele si cercetare online si pe teren.
La succesul acestor metode de invatare contribuie si consultantul voluntar, un profesionist sau antreprenor din comunitate, care doreste sa contribuie la educatie, prin prezenta la clasa, in cadrul unei ore.
Aceasta a explicat ca implicarea unui consultant voluntar la clasa aduce valoare adaugata programelor, prin experienta si exemplele concrete, profesionale si personale. Consultantul voluntar pregateste lectia, coordoneaza discutiile, impartaseste din experienta proprie si este un model pozitiv pentru elevi.