Va prezentam explicatiile cuprinse in
Ghidul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Daca un cutremur se intampla in timpul orelor, toti copiii se vor adaposti sub banci si se vor tine cu mainile de picioarele bancilor. Copiii aflati pe randul de langa fereastra vor sta cu spatele la fereastra.
La gradinita mesele sunt mult mai mici, iar copiii pot fi mai greu de convins sa intre sub ele. Dar educatoarea poate sa le propuna acest joc din timp, pentru a fi obisnuiti in cazul unui cutremur.
Profesorul are grija ca elevii sa nu intre in panica si le va spune cand se pot ridica, dupa ce se termina cutremurul si eventualele replici.
Dupa ce ies de sub banci, profesorul verifica daca evacuarea lor se poate face in siguranta, daca holul este liber, scarile sunt intregi. Profesorul ii anunta pe copii ca pot sa iasa afara din cladire, in liniste, fara sa alerge pe hol sau pe scari si fara sa se imbranceasca.
Afara profesorul face prezenta si dupa ce se asigura ca toata lumea este bine, sta cu copiii pana la anuntul ca activitatea poate reveni la normal, facut de diriginte sau director.
Daca seismul este unul puternic, cu pagube sau victime, atunci incep procedurile speciale de interventie ale salvatorilor.
Daca un cutremur se intampla cand copilul este pe drum, trebuie sa se adaposteasca intr-un loc sigur, departe de ferestre, cladiri, poduri, cabluri electrice sau stalpi. Explicati-i ca trebuie sa aleaga un loc departe de cablurile electrice (la cel putin 10 m), fiindca pot cadea in timpul seismului.
Daca duceti copilul cu masina la scoala si un cutremur are loc chiar atunci, ramaneti in autoturism. Dupa incetarea cutremurului, nu iesiti din vehicul daca au cazut in jur cabluri electrice. In acest caz, asteaptati, impreuna cu copilul, fortele de interventie.
Peste 170 de scoli, gradinite, licee si facultati functioneaza in cladiri cu risc seismic, doar in Bucuresti, potrivit listei publicate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.
La un calcul simplu al numarului de persoane care desfasoara activitati in aceste cladiri, - gradinite, scoli, licee, facultati - rezulta ca cel putin 38.383 de prescolari, elevi, studenti si cadre didactice ar putea fi afectate de seism. Mai grav este ca nici aceasta cifra nu reflecta realitatea, iar asta pentru ca multe dintre unitatile de invatamant nu au raportat populatia ocupanta.
Conform unui raport publicat de Ministerul Educatiei anul trecut, peste 42% dintre cladirile in care functioneaza scoli sunt plasate in zone cu risc seismic, in intreaga tara. Acelasi raport precizeaza ca o treime dintre acestea sunt construite inainte de 1963.