In primul rand, tot mai mult absolventi de studii superioare aleg sa se indrepte catre domenii din care au mai mult de castigat financiar si refuza meseria de dascali. Iar profesorii pe care ii avem deja, riscam sa ii pierdem in viitorul apropiat. Multi dintre ei se reprofileaza, in timp ce unii chiar se gandesc sa predea in alte tari.
Pentru a asigura o educatie de calitate pentru toti copiii din lume si pentru a se respecta angajamentul ca fiecare copil sa beneficieze de educatie primara si gimnaziala, la nivel mondial ar trebui sa intre in sistem aproximativ 69 de milioane de profesori pana in 2030. Adica un numar urias.
Cel putin asa sustine UNESCO, in urma unui studiu realizat in acest sens.
Conform studiului, cel mai mare deficit se inregistreaza in Africa subsahariana si in sudul Asiei.
UNESCO mai arata ca in total exista 263 de milioane de copii care nu au frecventat cursurile unei scoli primare sau secundare, iar numarul include si cele 25 de milioane de copii care nu vor intra niciodata intr-o unitate de invatamant.
Studiul subliniaza si importanta calitatii invatamantului. In tari precum Nigeria, Ghana, Sierra Leone si Liberia, mai putin de 60% din profesorii de scoala primara au studiile necesare.