Tinerii care isi doresc sa isi continue studiile de licenta, master sau MBA in strainatate pot participa la targul international de universitati, unde vor primi informatii despre programele de studii, taxele de scolarizare, posibilitati de finantare, burse, proces de aplicare, oportunitati de internship.
Targul universitar international va avea loc pe 15 – 16 martie la Bucuresti la Sala Palatului, 18 martie la Cluj-Napoca la Casa de Cultura a Studentilor si pe 20 martie la Iasi la Congress Hall Palas, iar participarea se face pe baza inscrierii pe www.riuf.ro.
Vizitatorii vor avea acces la prezentari si workshopuri sustinute de reprezentantii universitatilor de top si de consiliere gratuita pentru a aplica la studii in strainatate. Cei care doresc sa beneficieze de oportunitatile oferite de RIUF trebuie sa se inscrie pe site-ul evenimentului www.riuf.ro.
Taxele de scolarizare si bursele pe care le-ar putea accesa un student romaan reprezinta doua informatii care influenteaza puternic decizia de a pleca la studii in strainatate. In timp ce in Germania si Danemarca taxele de scolarizare sunt zero, Marea Britanie si Olanda reprezinta doua destinatii cu provocari financiare mai mari la o prima vedere insa romaanii beneficiaza de ajutor guvernamental pentru a-si acoperi taxele de scolarizare. Bursele pot fi un ajutor financiar important dar pentru a le accesa e nevoie ca tinerii sa aiba rezultate academice bune sau sa indeplineasca anumite criterii sociale.
In Marea Britanie taxele de scolarizare pentru programe de licenta, care pot ajunge la 9.000 £, sunt acoperite pentru cetatenii UE de guvernul britanic, iar procedura de returnare a banilor le permite beneficiarilor sa ramburseze imprumutul pe o durata de pana la 30 de ani. Acesta este unul dintre motivele pentru care Marea Britanie este in continuare cea mai dorita destinatie de studiu pentru romani.
In Danemarca, Belgia, Germania si Suedia taxele de scolarizare pentru studii de licenta sunt zero. Viitorii studenti si parintii acestora trebuie insa sa se preocupe de costurile de trai (transport, mese, cazare etc). Nu putini sunt romanii care aleg sa lucreze part-time pentru a-si acoperi o mare parte din costurile lunare.
Exista doua tipuri principale de burse pe care universitatile din strainatate le ofera: sociale si de merit. Modalitatea de acordare a acestora difera de la o universitate la alta. In Marea Britanie exista universitati care acorda burse pe criteriul nationalitatii si in functie de rezultatele academice, pe cand in Olanda si Danemarca studentii care lucreaza primesc si o bursa in valoare de 600 EUR, respectiv 250 EUR, din partea guvernului.
Aceasta este o bursa oferita cetatenilor UE de care beneficiaza de la 1 ianuarie 2014 si studentii romani. Pentru a o putea accesa tinerii trebuie sa demonstreze ca lucreaza intre 10 si 12 ore pe saptamana. Astfel veniturile unui roman care studiaza in Danemarca pot depasi 1.400 EUR pe luna, 800 EUR fiind un salariu minim pentru un job part-time
De asemenea, Elvetia, Franta, SUA, Germania sau Arabia Saudita sunt destinatii in care tinerii pot beneficia de burse pe baza performantelor academice sau de stagii de practica platita.