Membrul CNA a explicat necesitatea introducerii educatiei media in programa scolara in cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului.
"Anul trecut, in data de 8 martie, Consiliul National al Audiovizualului a organizat la Palatul Parlamentului o dezbatere ce a avut ca tema impactul televiziunii asupra minorilor. La aceasta reuniune a participat si ministrul educatiei nationale Remus Pricopie, prilej cu care am propus public introducerea in curicula scolara a materiei «educatie media».
Astazi, la aproape un an de la aceasta propunere pe care am formulat-o si pe care am sustinut-o permanent, constat nu doar ca nimic nu a prins contur in acest in cadrul Ministerului Educatiei Nationale dar, in calitate de membru al Consiliului National al Audiovizualului, observ valul de imagini si informatii «livrate» grobian catre publicul tanar, vulnerabil si credul, lipsit de minima protectie a institutiilor statului. Da, deocamdata Consiliul National al Audiovizualului a facut prea putin in acest sens, dar nu neaparat pentru ca a intentionat acest lucru", explica Valentin Jucan, in comunicatul remis.
Reprezentantul CNA precieaza ca Directiva Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene, din anul 2010, privind serviciile mass-media, in deschidere, la punctul numarul 47, solicita statelor membre U.E. sa introduca "educatia in domeniul mass-media, vizand aptitudinile, cunostintele si capacitatea de intelegere, care permit consumatorilor sa utilizeze mass-media in mod eficient si in conditii de siguranta.
"Mai mult, in doua studii de profil realizate la comanda Comisiei Europene in anul 2009 si 2010, Romania este prezentata cu rezultate extrem de slabe, plasata la baza ierarhiei si cotata ca fiind cel mai putin avansata in domeniul educatiei media", adauga Valentin Jucan.
Potrivit lui Jucan, intr-unul din aceste studii "se arata ca diferentele dintre statele avansate in domeniul educatiei media si cele aflate la nivelul de baza reprezinta un raport de unu la patru, iar aceste discrepante notabile dintre tari rezulta dintr-o evidenta lipsa de coeziune intre politicile de educatie media, sistemul de educatie si initiativele societatii civile (Cel mai inalt nivel este acordat Finlandei cu un punctaj de 140, Romania fiind cotata cu 40)".