"Este o idee gresita ca admiterea sa se faca cu media 5 si cine ia sub aceasta nota sa fie repartizat catre scoala profesionala. Admiterea la profesionala ar trebui sa se faca de catre agentul economic inainte de admiterea computerizata, urmand ca firma sa isi aleaga din cei mai buni elevi si dupa admiterea computerizata", a declarat Fedorca.
Consilierul ministrului Educatiei a inaintat propunerea ca elevii care nu intra la scoala profesionala sa se indrepte catre liceul tehnologic.
"Incercam ca acolo unde sunt agenti economici liceele tehnologice sa le reprofilam in functie de ce se intampla pe piata fortei de munca din acea zona. O tara fara meseriasi nu exista, acesta este viitorul. Scoala profesionala va incepe dupa terminarea clasei a VIII-a si va dura trei ani si nu doi", a explicat Fedorca.
Potrivit acestuia, se lucreaza la adaptarea programei scolare pentru scoala profesionala pentru durata de trei ani.
"Este in lucru ca programa scolara pentru scoala profesionala sa fie adaptata pentru 3 ani si nu 2. Sunt situatii in care curricula nu corespunde situatiei actuale dar se aduc modificari astfel incat sa corespunda", a adaugat Fedorca.
El a mai precizat ca pentru elevii care invata la scolile profesionale care fac practica in cadrul firmelor, statul aloca lunar cate 200 de lei, iar agentii economici alti 200 de lei pana la finalizarea studiilor.