Programul se va derula in numai 0,5%, din totalul de 18.746 de scoli. Potrivit datelor transmise de Ministerul Educatiei, in perioada desfasurarii activitatii didactice, prescolarilor si elevilor din 100 de unitati de invatamant preuniversitar de stat, denumite in continuare unitati-pilot, li se acorda o masa gratuita, constand intr-un pachet alimentar sau intr-o masa calda pe zi, in limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoare adaugata.
Suportul alimentar poate fi :
a) masa calda, preparata in regim propriu, pentru unitatile de invatamant in care exista cantina cu avize de functionare, inregistrata sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, si spatiu adecvat de servire a mesei;
b) masa calda, in regim catering, pentru unitatile de invatamant in care nu exista cantina pentru prepararea in regim propriu, dar in care exista un spatiu de servire a mesei sau un alt spatiu amenajabil in acest scop;
c) pachet alimentar, pentru unitatile de invatamant in care nu exista nici cantina si nici spatiu amenajabil in scopul servirii mesei.
Procedura de atribuire a contractelor pentru pachetele alimentare sau pentru mesele calde se organizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-terioriale.
Autoritatile locale au posibilitatea sa suplimenteze finantarea din venituri proprii. Produsele alimentare distribuite elevilor si prescolarilor vor respecta cerintele de conformitate prevazute in regulamentele europene. Directiile judetene de sanatate publica, respectiv cea a municipiului Bucuresti, vor verifica respectarea normelor si conditiilor igienico-sanitare si a alimentatiei sanatoase in distributia alimentelor.
De asemenea, la cererea scrisa a parintilor, din motive de natura medicala, culturala sau religioasa, pachetele alimentare si masa calda pot fi inlocuite cu produse alimentare adecvate situatiei elevilor si prescolarilor.
Prima etapa a programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolari si elevi s-a aplicat in anul scolar 2016-2017 si a implicat tot 50 de unitati scolare. Cele 100 de scoli, din ambele etape, au fost selectate astfel incat fiecare judet sa aiba cel putin o scoala inclusa in proiect si, totodata, sa fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate, medii economice cu grad ridicat de pauperitate). De asemenea, s-a tinut cont de infrastructura necesara servirii mesei in scoala (daca exista cantina, daca e disponibila o sala pentru prepararea sau pentru servirea mesei, daca exista spatiu pentru depozitare).