Potrivit informarilor oficiale, in judetele Mures si Brasov, cererile trebuie depuse pana la 26 ianuarie. In judetul Ilfov, cererile se depun pana la 16 februarie. Pentru mai multa siguranta, intrebati la scoala sau la inspectoratul scolar de care apartineti pana cand puteti depune cererea pentru egalizarea sanselor.
De regula, solicitarea se va face pe baza certificatului de orientare scolara si profesionala/a certificatului de incadrare in grad de handicap/a certificatului eliberat de medicul specialist/a unei adeverinte medicale eliberate de medicul din comisia medicala judeteana de orientare scolar-profesionala.
Cererea inregistrata la unitatea de invatamant este valabila atat pentru simularea examenului de BAC cat si pentru sesiunile examenului de BAC 2024.
In cazul in care intervin modificari fata de cererea initiala, parintii /tutorii legali instituiti /reprezentantii legali ai elevilor /elevii majori se pot adresa cu o noua cerere, in perioada prevazuta de calendarele examenelor nationale pentru inscrierea candidatilor.
Conform Procedurii cu privire la asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare care sustin examenul de Bacalaureat — sesiunea 2024, conducerea unitatii de invatamant transmite toate cererile pentru adaptarea conditiilor de examen catre Comisia Judeteana de organizare a examenului de bacalaureat.
Unitatile de invatamant au obligatia de a transmite catre ISJ, in vederea aprobarii, in cel mult trei zile lucratoare de la data primirii acestora, cererile si
materialele compensatorii depuse de catre parintii/reprezentantii legali ai elevilor sau elevii majori, dupa caz.
Cererile, insotite de materialele compensatorii vor fi transmise in format fizic, centralizat pe unitati de invatamant. In centralizatorul solicitarilor se vor mentiona si datele de contact ale solicitantilor (parinti/reprezentantii legali), numarul de telefon si adresa de e-mail.
Comisia judeteana de organizare a examenului national de bacalaureat transmite cererile insotite de documentele medicale aferente catre Comisia Nationala de Bacalaureat. Comisia Nationala de Bacalaureat decide aprobarea sau respingerea argumentata a cererilor.
Comisia judeteana de organizare a examenului national de Bacalaureat comunica in scris unitatilor de invatamant masurile compensatorii, precum si materialele compensatorii aprobate/avizate, in termen de 15 zile lucratoare de la primirea cererilor.
Calendar Simulare Bac 2024
4 martie 2024 Proba E) a) — proba scrisa — Limba si literatura romana
5 martie 2024 Proba E) c) — proba scrisa — proba obligatorie a profilului
6 martie 2024 Proba E)d) — probascrisa — probalaalegereaprofilului si specializarii
7 martie 2024 Proba E) b) — proba scrisa — limba si literatura materna
15 martie 2024 Comunicarea rezultatelor
Cerere egalizarea sanselor Bac 2024
Procedura egalizarea sanselor la Bacalaureat 2024
Recent, Ministerul Educatiei a publicat noua
Procedura in vederea egalizarii sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare care sustin Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a, respectiv examenul de Bacalaureat, sesiunea 2024.
Conform documentului, elevii cu deficiente de auz pot beneficia in ziua examenului de un interpret al limbajului mimico-gestual. In cazul in care interpretul este asigurat de inspectoratele scolare, elevul si interpretul trebuie sa se familiarizeze cu cel mult 10 zile inaintea examenului, pentru a elimina orice bariere de comunicare.
Totodata, in cazul elevilor cu autism, in vederea identificarii solutiilor optime de adaptare a modalitatii de sustinere a probelor si pentru evitarea/eliminarea blocajelor sau starilor de anxietate/disconfort psihic, cauzate de introducerea elevului cu tulburare de spectru autist intr-un mediu nefamiliar, se asigura cunoasterea prealabila dintre candidat si insotitor. Totodata, insotitorul i se poate adresa elevului pentru a-i oferi sprijin in concentrarea asupra rezolvarii subiectului, fara a interfera cu continutul probei de examen. De altfel, pe timpul realizarii probelor scrise este permisa, la decizia insotitorului, folosirea unui sistem de recompensa tangibil/netangibil, precum si prezentarea vizuala a timpului.
O alta modificare importanta este ca in procesul de avizare si aprobare a instrumentelor si a materialelor compensatorii poate fi implicat, la nivelul comisiei judetene, si un cadru didactic cu specializarea Psihopedagogie speciala/Psihologie/Pedagogie, familiarizat cu problematica TSI, desemnat de catre ISJ/ISMB, cu informarea Comisiei Nationale.