Incepand cu anul scolar 2015-2016, organizarea invatamantului dual se va face la cererea agentilor economici, iar desfasurarea, durata si continutul programelor de prgatire si modalitatile de certificare a pregatirii profesionale se vor stabili de asemenea prin consultarea operatorilor economici.
Asadar, invatamantul dual completeaza formele de pregatire profesionala are functioneaza in prezent, iar OUG 94/2014 ofera cadrul legal in vederea organizarii ei si ofera posibilitatea agentilor economici sa se implice direct in toate componentele formarii fortei de munca de care au nevoie.
Un element de noutate in cazul invatamantului dual este faptul ca acesta se desfasoara pe baza unui contract de munca, incheiat intre agentul economic si elev. Forma si continutul acestui contract de munca urmeaza a fi definite in perioada urmatoare.
Printre elementele specifice ale acestui tip complementar de invatamant se numara partajarea responsabilitatilor intre autoritatile educationale si angajatori/organizatii ale acestora, din punctul de vedere al curriculumului, furnizarii formarii, evaluarii si finantarii. Autoritatile educationale raspund de asigurarea resurselor umane si financiare si organizeaza formarea din scoala (1-2 zile), iar angajatorul trebuie sa ofere resursele umane si financiare si sa organizeze formarea practica, de la locul de munca (3-4 zile).
Ministerul Educatiei informeaza ca formele de invatamant profesional existente in acest moment se adreseaza unor grupuri diferite. Mai exact, invatamantul profesional cu durata de 2 ani se adreseaza absolventilor clasei a IX-a, invatamantul profesional cu durata de 3 ani se adreseaza absolventilor clasei a VIII-a, in timp ce invatamantul dual se organizeaza pentru absolventii invatamantului obligatoriu, deci pentru absolventii clasei a X-a.
Asadar, aceasta ultima forma de invatamant profesional se adreseaza elevilor care au absolvit invatamantul obligatoriu, pentru a obtine competentele necesare pentru intrarea pe piata muncii, oferindu-le astfel o ruta alternativa de formare.
De asemenea, la invatamantul dual au acces si absolventii din seriile anterioare care au parasit sistemul de educatie dupa absolvirea invatamantului obligatoriu, fara sa-si finalizeze pregatirea cu o calificare sau fara competente care sa le ofere oportunitati de angajare. Invatamantul dual ofera absolventilor posibilitatea de a intra pe piata muncii si, in acelasi timp, de a continua pregatirea profesionala la un nivel superior de calificare, potrivit precizarilor Ministerului Educatiei.