Sporurile in invatamant - asa arata Legea propusa de Guvern

De Portal Invatamant
la 25 Ian. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sporurile in invatamant - asa arata Legea propusa de Guvern25Ian.2018

Noua lege a Sporurilor pentru conditii de munca pentru angajatii din invatamant a fost anuntata de catre ministrul Liviu Pop. Aceasta va fi discutata in Guvern si urmeaza sa fie aprobata in zilele urmatoare. Limita maxima pentru sporurile din invatamant pentru conditii de munca va fi de 15% din salariul de baza, existand insa prevederi speciale pentru sporuri in invatamant in cuantum de 12%, 10%, 7% si 5%. Nominalizarea celor care beneficiaza de sporuri pentru conditii de munca "se face de catre seful ierarhic superior", se arata in noua lege.

PROIECTUL de HOTARARE pentru aprobarea Regulamentului – cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporurilor pentru conditii de munca, precum si conditiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupationala "INVATAMANT"
 
 Art. 1. Prezentul regulament stabileste locurile de munca, categoriile de personal si marimea concreta a sporurilor in raport cu conditiile in care se desfasoara activitatea, precum si conditiile de acordare a acestora.
 
Art. 2. (1)Sporurile pentru conditii de munca prevazute in prezentul regulament se acorda, pe baza buletinelor de determinare sau, dupa caz, expertizare, emise de catre autoritatile abilitate in acest sens, pentru timpul efectiv lucrat in locurile de munca respective, in procent de pana la 15% aplicat la salariul de baza, cu incadrarea in sumele prevazute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri si cheltuieli aprobat.
 
(2) Evidenta timpului lucrat efectiv in ore se tine si se certifica de catre conducatorul fiecarui compartiment/structura functionala, se avizeaza de catre seful ierarhic superior si se aproba de conducerea unitatii/institutiei.
 
Art. 3. La stabilirea concreta a sporului pentru conditii de munca se vor avea in vedere urmatorii factori:
 
- actionarea concomitenta a mai multor factori de risc;
- durata de expunere la actiunea factorilor de risc;
- natura factorilor nocivi – fizici, chimici sau biologici – si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului;
- existenta unor conditii de munca ce implica un efort fizic mare in conditii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibratii, praf, radiatii, vapori, aburi;
- existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, care determina un risc de accidentare sau de imbolnavire;
- structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca.
 
Art. 4. Cuantumul sporului se stabileste prin aplicarea cotei procentuale, care nu poate depasi 15%, asupra salariului de baza, corespunzator timpului efectiv lucrat la locurile de munca prevazute in prezentul regulament cu respectarea prevederilor art. 13 alin. (1) din Anexa I ”Reglementari specifice personalului didactic din invatamant” la Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
 
Art. 5. Nominalizarea personalului care beneficiaza de sporul pentru conditii de munca, fara depasirea procentului prevazut in prezentul regulament, se face de catre seful ierarhic superior si se aproba de consiliul de administratie, cu consultarea organizatiilor sindicale afiliate la federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate invatamant sau a reprezentatiilor salariatilor la nivel de unitate/institutie acolo unde nu exista sindicate, cu respectarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si cu incadrarea in fondurile aprobate pentru cheltuieli salariale.
 
Art. 6. (1)Personalul care, in cadrul programului normal de munca isi desfasoara activitatea la mai multe locuri de munca incadrate potrivit prezentului regulament, cu sporuri diferite beneficiaza de sporul prevazut pentru fiecare loc de munca in functie de timpul efectiv lucrat in aceste locuri.
(2)Personalul care, in cadrul programului normal de munca isi desfasoara activitatea intr-un loc de munca in care actioneaza concomitent mai multi factori de risc caracteristici unor conditii de munca periculoase sau vatamatoare diferite, beneficiaza de sporurile prevazute pentru fiecare dintre aceste conditii de munca, acordate cumulat, fara a se depasi cuantumul maxim de 15% din salariul de baza.
 
Art. 7. (1)Unitatile si institutiile din sistemul de invatamant sunt obligate sa adopte masuri tehnice si organizatorice care sa conduca la normalizarea conditiilor de munca in termen de cel mult 6 luni de la constatarea prin buletine de determinare a conditiilor de munca.
 
(2)Pana la normalizarea conditiilor de munca, unitatile/institutiile din sistemul de invatamant efectueaza periodic masuratori la locurile de munca in timpul desfasurarii activitatilor. Aceste perioade nu pot fi mai mari de sase luni.
 
(3) Personalul care isi desfasoara activitatea in conditii de munca periculoase sau vatamatoare este supus examinarilor medicale periodice, prin serviciile de medicina muncii, conform legislatiei in vigoare.
 
Art. 8. (1)Persoanele care isi desfasoara activitatea in alte locuri de munca in conditii de munca periculoase sau vatamatoare, altele decat cele stabilite prin prezentul regulament, beneficiaza de sporurile din domeniul respectiv, prevazute de legislatia salarizarii personalului platit din fonduri publice si cu respectarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
 
(2)Personalului nedidactic din invatamantul preuniversitar i se aplica prevederile Hotararii Guvernului nr. 569/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca, precum si conditiile de acordare a acestuia pentru familia ocupationala de functii bugetare "Administratie" din administratia publica locala.
 
(3)Personalului nedidactic din institutiile de invatamant superior de stat care functioneaza in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale, institutiilor si unitatilor care functioneaza in subordinea Ministerului Educatiei Nationale, unitati aflate in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale, cluburi sportive studentesti, institutii si unitati de cercetare stiintifica care functioneaza in subordinea Ministerului Educatiei Nationale i se aplica prevederile Hotararii Guvernului nr. 917/2017 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, a marimii concrete a sporului pentru conditii de munca, precum si a conditiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupationala de functii bugetare "Administratie" din administratia publica centrala.
 
Art. 9. in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari se efectueaza noi determinari, in timpul desfasurarii activitatilor specifice, in vederea eliberarii buletinelor de determinare necesare stabilirii locurilor de munca cu conditii periculoase sau vatamatoare.
 
Art. 10. Beneficiaza de spor de pana la 15 % din salariul de baza
 
personalul care lucreaza in laboratoarele nucleare autorizate in conditiile legii, care desfasoara activitatea cu surse de radiatii sau generator de radiatii;
personalul care lucreaza in laboratoarele si compartimentele de cercetare, care utilizeaza agenti chimici periculosi, incadrati in gradul I si II de toxicitate, precursori de gradul I si II, substante cu potential cancerigen si/sau mutagen (pC), substante cu actiune cancerigena si/sau mutagena (C), substante care pot patrunde in organism prin piele sau mucoase (P) sau substante foarte periculoase cu indicativ Fp sau agenti biologici cu risc de imbolnavire apartinand grupelor 1-4 de risc si care prezinta risc de propagare in colectivitate;
personalul din laboratoarele si compartimentele de cercetari biologice, inframicrobiologice, microbiologice, virusologice si biochimice, biochimice animale, genetice;
personalul care lucreaza in laboratoarele si sectiile de cercetare care executa cercetari chimice, fizico-chimice, sinteze chimice, analize instrumentale in statiile-pilot si micropilot in vederea obtinerii unor noi substante;
personalul care lucreaza la instalatiile electrice de medie si inalta tensiune;
personalul didactic care asigura activitati didactice de predare-invatare-evaluare in unitati spitalicesti de boli infectioase sau in sectii/compartimente cu paturi de boli infectioase;
personalul care isi desfasoara activitatea in spitale si clinici veterinare universitare.
 
Art. 11. Beneficiaza de spor de pana la 12 % din salariul de baza
 
personalul care lucreaza in laboratoare si ateliere de obtinere si prelucrare metale feroase si neferoase;
personalul care desfasoara activitate in laboratoarele si atelierele de profil in care este expus la radiatii laser, UV, IR, microunde, X, gama, la campuri sonore intense de ultra si infrasunete sau la campuri magnetice si electrice foarte intense;
personalul care desfasoara activitati de conservare si restaurare de obiecte de arta, de patrimoniu si bisericesti.
 
Art. 12. Beneficiaza de spor de pana la 10 % din salariul de baza
 
personalul didactic auxiliar din bibliotecile din institutiile de invatamant superior si din bibliotecile centrale universitare care desfasoara activitati de prelucrare, conservare si restaurare carte veche/publicatii/periodice mai veche/vechi de anul 1900;
personalul care lucreaza in laboratoarele si compartimentele de cercetari de ecologie sistemica si sustenabilitate;
personalul incadrat in functia de model in unitatile de invatamant cu profil de arta.
 
Art. 13. Beneficiaza de spor de pana la 7% din salariul de baza:
 
personalul care lucreaza in locuri de munca aflate sub actiunea campurilor electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori de radiodifuziune, televiziune, emitatori pentru comunicatii, statii de radiolocatie, instalatii de curent de inalta frecventa, statii de radio US si UUS, radiorelee in unde metrice, decimetrice, centimetrice, radiogoniometre si statii de bruiaj;
personalul care lucreaza in unitatile de crestere a animalelor de ferma si de companie, in abatoare si in unitati de procesare a produselor de origine animala;
personalul didactic auxiliar din unitatile/institutiile de invatamant preuniversitar care se deplaseaza in zone izolate ce indeplinesc cumulativ doua din urmatoarele conditii specifice:
1) conditii dificile de acces la locurile de munca cu drumuri deteriorate, periculoase, neasfaltate, nepietruite, impracticabile transportului;
2) inexistenta transportului in comun;
3) localitati amplasate in zone de munte la peste 800 m altitudine sau in Delta Dunarii, in zone greu accesibile.
 
Art. 14. Beneficiaza de spor de pana la 5 % din salariul de baza
 
personalul care isi desfasoara activitatea in laboratoarele de chimie, biochimie, biologie, fizica, biofizica, agrochimie, pedologie, geochimie si altele asemenea, din institutiile si unitatile de invatamant;
personalul care desfasoara activitati de conservare, circulatie si prelucrare de carte in depozite de carte si biblioteci cu peste 12.000 de volume, inclusiv manuale scolare, publicatii periodice si neperiodice;
cadrul didactic, informaticianul, analistul programator, inginerul de sistem care desfasoara activitate in laboratoarele de specialitate dotate cu retele informatice constituite din cel putin 12 unitati.

Definitivat - Sfaturi pentru Nota 10

Teste Rezolvate + Metodologie pentru examenul de Definitivat


DEFINITIVAT - modele de Teste. ATENTIE la modificarile aparute in legislatie si metodologie:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

sporuri profesori 2018sporuri invatamant 2018


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//