Barem Logica BAC 2022: Subiectele si Baremul de corectare

De Portal Invatamant
la 22 Iun. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Barem Logica BAC 2022: Subiectele si Baremul de corectare22Iun.2022

Ministerul Educatiei a publicat baremul de corectare si subiectele la Logica de la Bacalaureat 2022. Potrivit Ministerului Educatiei, la proba la alegere a profilului si a specializarii - proba E.d) - din cadrul examenului national de bacalaureat desfasurata astazi, 22 iunie, s-a inregistrat o rata de participare de 97,3%.

Subiecte Logica BAC 2022


Logica, argumentare si comunicare 

Varianta 1 

 
Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda zece puncte din oficiu. 
Timpul de lucru efectiv este de trei ore. 
 
SUBIECTUL I (30 de puncte) 
 
A. Scrieti pe foaia de examen litera corespunzatoare raspunsului corect, pentru fiecare dintre enunturile de mai jos. Este corecta o singura varianta de raspuns. 
 
1. In situatia in care demonstratia este logic corecta, procesul de demonstrare va trebui sa fie format numai din rationamente:
a. inductive valide
b. deductive tari
c. inductive tari
d. deductive valide 
 
2. Rationamentul Orice melancolic este introvertit; asadar, unii introvertiti sunt melancolici este: 
a. deductiv mediat, de tip silogism
b. deductiv imediat, de tip conversiune simpla 
c. deductiv imediat, de tip conversiune prin accident
d. inductiv incomplet, de tip inductie prin simpla enumerare
 
3. Se stabileste un raport de contrarietate intre termenii:
a. pix cu gel si creion
b. delfin si mamifer
c. legal si ilegal 
d. elev la profilul umanist si persoana pasionata de informatica
 
4. Cuantorul propozitiei „Nicio depasire a termenului limita nu este acceptata” este:
a. „nicio depasire” 
b. „nicio”
c. „nicio depasire a termenului”
d. „nicio depasire a termenului limita” 
 
5. Clasificarea elevilor participanti la un concurs national de dezbateri in fete, elevi din mediul urban, elevi din mediul rural si baieti:
a. este incorecta, deoarece are doua criterii si incalca regula raportului de opozitie intre clase 
b. este corecta, deoarece are un singur criteriu si are numai raporturi de opozitie intre clase
c. este prea abundenta
d. este incompleta 
 
6. Alegeti termenul care este simultan absolut si general:
a. nepoata
b. poetul Mihai Eminescu
c. colega mea
d. carte
 
7. Se caracterizeaza prin probabilitate si caracter amplificator concluzia:
a. unei inductii complete
b. unei inductii incomplete
c. unui silogism valid 
d. unei conversiuni valide
 
8. Inductia completa produce din premise adevarate o concluzie:
a. cu un grad foarte ridicat de probabilitate
b. cu o valoare de adevar nedeterminata 
c. sigur adevarata
d. ce poate fi si falsa 
 
9. Daca termenului proiect european i se elimina insusirea european, atunci: 
a. intensiunea scade, iar extensiunea creste
b. intensiunea creste, iar extensiunea scade
c. creste, atat intensiunea, cat si extensiunea 
d. scade, atat intensiunea, cat si extensiunea 
 
10. Propozitia „Orice persoana isi doreste sa fie implinita” este:
a. particular afirmativa 
b. universal negativa
c. particular negativa
d. universal afirmativa
 
B. Fie termenii A, B, C, D si E astfel incat termenii A si E sunt termeni contrari, fiind specii ale termenului D; termenii D si B sunt in raport de identitate; termenul C se afla in raport de incrucisare cu termenii B, D si E, dar de opozitie cu termenul A.
 
1. Reprezentati, prin metoda diagramelor Euler, pe o diagrama comuna, raporturile logice dintre cei cinci termeni. 2 puncte
 
2. Stabiliti, pe baza raporturilor existente intre termenii A, B, C, D, E care dintre urmatoarele propozitii sunt adevarate si care sunt false (notati propozitiile adevarate cu litera A, iar propozitiile false cu litera F): 
a. Niciun A nu este C. 
b. Toti A sunt B. 
c. Unii E nu sunt C. 
d. Unii C sunt A. 
e. Toti D sunt A. 
f. Unii C sunt E. 
g. Niciun B nu este E. 
h. Unii D nu sunt A. 
 
SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte) 
 
Se dau urmatoarele propozitii: 
1. Toate sportivele cu rezultate bune la olimpiada sunt persoane motivate. 
2. Unele tratate nefilosofice ale lui Aristotel sunt traduse integral in limba romana. 
3. Nicio guvernare militara nu este favorabila libertatii presei. 
4. Unele articole din revista de psihologie nu sunt articole despre inteligenta emotionala. 
 
A. Construiti, atat in limbaj formal cat si in limbaj natural, subalterna propozitiei 1, subcontrara propozitiei 2, contrara propozitiei 3 si contradictoria propozitiei 4. 8 puncte
 
B. Aplicati explicit operatiile de conversiune si obversiune, pentru a deriva conversa si obversa corecte ale fiecareia dintre propozitiile 1 si 2, atat in limbaj formal, cat si in limbaj natural. 
 
C. Construiti, atat in limbaj formal cat si in limbaj natural, supraalterna conversei contradictoriei propozitiei 3, respectiv, conversa supraalternei propozitiei 4. 6 puncte
 
D. Doi elevi, X si Y, opineaza astfel: 
 X: Romburile sunt patrate pentru ca patratele sunt romburi. 
 Y: Putem spune ca unele produse de top nu sunt ieftine daca exista produse de top care sunt scumpe. 
Pornind de la aceasta situatie: 
a. scrieti, in limbaj formal, opiniile celor doi elevi; 4 puncte
b. precizati corectitudinea/incorectitudinea logica a rationamentelor formalizate; 2 puncte
c. explicati corectitudinea/incorectitudinea logica a rationamentului elevului X. 
 
SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte) 
 
A. Fie urmatoarele doua moduri silogistice: aoo-2, eae-3. 
1. Scrieti schema de inferenta corespunzatoare fiecaruia dintre cele doua moduri silogistice date si construiti, in limbaj natural, un silogism care sa corespunda uneia dintre cele doua scheme de inferenta. 8 puncte
2. Verificati explicit, prin metoda diagramelor Venn, validitatea fiecaruia dintre cele doua moduri  silogistice date, precizand totodata decizia la care ati ajuns. 6 puncte
 
B. Construiti, atat in limbaj formal cat si in limbaj natural, un silogism valid, prin care sa justificati propozitia „Unele alimente fara gluten nu sunt gustoase”. 6 puncte 
 
C. Fie urmatorul silogism: Unele comportamente acceptate social sunt empatice, deoarece unele manifestari empatice sunt dezirabile moral, iar toate comportamentele dezirabile moral sunt acceptate social. 
 
Pornind de la silogismul dat, stabiliti care dintre urmatoarele propozitii sunt adevarate si care sunt false (notati propozitiile adevarate cu litera A, iar propozitiile false cu litera F): 
1. Termenul minor este nedistribuit in premisa. 
2. Subiectul logic al concluziei este reprezentat de termenul „empatic”. 
3. Concluzia silogismului este o propozitie universala afirmativa. 
4. Predicatul logic al concluziei este nedistribuit in concluzie. 4 puncte
 
D. Fie urmatoarea definitie: 
Politica este activitatea politicianului. 
1. Mentionati o regula de corectitudine pe care o incalca definitia data. 2 puncte 
2. Precizati o alta regula de corectitudine a definirii, diferita de regula identificata la punctul 1. si construiti o definitie care sa o incalce, avand ca definit termenul „politica”. 4 puncte
 

Barem Logica BAC 2022

 
SUBIECTUL I (30 de puncte) 
 
A. cate 2 puncte pentru fiecare raspuns corect, astfel: 
1-d, 2-c, 3-a, 4-b, 5-a, 6-d, 7-b, 8-c, 9-a, 10-d 10x2p= 20 puncte 
 
B. 
1. reprezentarea corecta, prin metoda diagramelor Euler, pe o diagrama comuna, a raporturilor logice dintre cei cinci termeni 2 puncte
 
2. cate 1 punct pentru fiecare raspuns corect, astfel: 
a-A, b-A, c-A, d-F, e-F, f-A, g-F, h-A 8x1p= 8 puncte
 
SUBIECTUL al II -lea (30 de puncte) 
A. 
 
- cate 1 punct pentru construirea, in limbaj formal, a subalternei propozitiei 1 (SiP), a subcontrarei propozitiei 2 (SoP), a contrarei propozitiei 3 (SaP) si a contradictoriei propozitiei 4 (SaP)  4x1p= 4 puncte
 
- cate 1 punct pentru construirea, in limbaj natural, a subalternei propozitiei 1, a subcontrarei propozitiei 2, a contrarei propozitiei 3 si a contradictoriei propozitiei 4 4x1p= 4 puncte
 
B. 
- cate 1 punct pentru aplicarea explicita a operatiilor de conversiune si obversiune, pentru a deriva conversa si obversa corecte ale fiecareia dintre propozitiile 1 si 2, in limbaj formal  2x2x1p= 4 puncte 
 
- cate 1 punct pentru derivarea, in limbaj natural, a conversei fiecareia dintre propozitiile 1 si 2   2x1p= 2 puncte 
 
- cate 1 punct pentru derivarea, in limbaj natural, a obversei fiecareia dintre propozitiile 1 si 2   2x1p= 2 puncte
 
C. 
- cate 1 punct pentru construirea, in limbaj formal, a supraalternei conversei contradictoriei propozitiei 3 (PaS), respectiv, a conversei supraalternei 4 (PeS/PoS) 2x1p= 2 puncte
 
- cate 2 puncte pentru construirea, in limbaj natural, a supraalternei conversei contradictoriei propozitiei 3, respectiv, a conversei supraalternei propozitiei 4  2x2p= 4 puncte
 
D. 
a. cate 2 puncte pentru scrierea, in limbaj formal, a fiecareia dintre opiniile celor doi elevi 
 
(X: SaP→PaS, respectiv Y: SiP→So~P) 2x2p= 4 puncte
 
b. cate 1 punct pentru precizarea corectitudinii/ incorectitudinii logice a fiecaruia dintre cele doua rationamente formalizate (de exemplu, X: SaP→PaS conversiune nevalida/rationament incorect, Y: SiP→So~P obversiune valida/rationament corect) 2x1p= 2 puncte 
 
c. explicarea corectitudinii/ incorectitudinii logice a rationamentului elevului X (de exemplu, X: SaP→PaS conversiune nevalida, se incalca legea distribuirii termenilor, termenul P apare distribuit  in concluzie, dar nu este distribuit in premisa) 2 puncte
 
SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte) 
 
A. 
1.
- cate 2 puncte pentru scrierea schemei de inferenta corespunzatoare fiecaruia dintre cele doua moduri silogistice date, astfel: 
PaM MeP 
SoM MaS 
SoP SeP 2x2p= 4 puncte
 
- construirea, in limbaj natural, a unui silogism care sa corespunda oricareia dintre cele doua scheme de inferenta 4 puncte 
 
2. 
- cate 2 puncte pentru reprezentarea grafica, prin intermediul diagramelor Venn, a fiecaruia dintre cele doua moduri silogistice date 2x2p= 4 puncte 
 
- cate 1 punct pentru precizarea deciziei privind validitatea fiecarui mod silogistic reprezentat grafic: aoo-2 - mod silogistic valid, eae-3 - mod silogistic nevalid 2x1p= 2 puncte 
 
Nota: Punctajul se acorda numai in situatia in care decizia privind validitatea fiecarui mod silogistic rezulta din reprezentarea grafica a acestuia. 
 
B.
- construirea, in limbaj formal, a silogismului valid care sa justifice propozitia data 3 puncte
- construirea, in limbaj natural, a silogismului valid care sa justifice propozitia data 3 puncte
 
C. 
cate 1 punct pentru fiecare raspuns corect, astfel: 
 
1-A, 2-F, 3-F, 4-A 4x1p= 4 puncte 
 
D. 
1. mentionarea oricarei reguli de corectitudine pe care o incalca definitia data 2 puncte
 
2. 
- precizarea oricarei alte reguli de corectitudine a definirii, diferita de regula de la punctul a. 2 puncte
- construirea definitiei cerute, avand ca definit termenul „politica” 2 punct
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ati inceput antrenamentul pentru Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a?

Va doriti o pregatire eficienta si SUCCES deplin pentru copilul dvs. la Evaluarea Nationala?

Oferiti-i copilului dvs. suportul unei pregatiri conforme programei scolare in vigoare!

Culegerile ajuta acum elevul:

-> sa recapituleze/asimileze/lamureasca/fixeze notiunile de examen;
-> sa exerseze rezolvari similare celor de la examen;
-> sa capete incredere in fortele proprii;
-> sa atinga performante cu efect benefic pentru evolutia ulterioara.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

barem logica bac 2022subiecte logica bac 2022subiecte bacalaureat 2022subiecte logica bacalaureat 2022barem subiecte logicabarem subiecte bacalaureat


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//