NAO este unul dintre cei mai cunoscuti roboti umanoizi, fiind folosit in numeroase scoli britanice din Europa pentru facilitarea procesului de predare si pentru cresterea interesului elevilor fata de informatica si robotica intr-un mod distractiv si interactiv. Tocmai din acest motiv, in cursul zilei de astazi, Transylvania College a organizat o serie de sesiuni demonstrative la care au participat peste 350 elevi atat din cadrul scolii, cat si din alte institutii de invatamant. Acestia au avut sansa de a vedea ce inseamna programarea sarcinilor unui robot, cum poate fi acesta util in societate si ce oportunitati de cariera exista in acest domeniu.
„In ultimii ani, am remarcat un interes din ce in ce mai mare pentru robotica, atat la nivelul sistemului educational, cat si la nivel de consumatori care integreaza robotii in activitatile cotidiene. De aceea, consideram ca este important ca elevii sa aiba permanent acces la cele mai noi surse de tehnologie care ii pot inspira in alegerea unei cariere de succes. Mai mult, dorim sa le prezentam aceasta optiune de cariera parintilor ca fiind accesibila si fiicelor lor, nu doar baietilor”, a declarat Ruxandra Mercea, Director Executiv al Transylvania College.
Robotica ocupa deja un rol important in cadrul institutiei clujene, elevii beneficiind de un laborator specializat, inaugurat in urma unei investitii de 20.000 euro. De asemenea, anual, pentru toti cei interesati de aprofundarea acestui subiect, reprezentantii Transylvania College organizeaza RoboCamp, o tabara de vara special dedicata tehnicilor de programare pentru roboti si jocuri video.
Cum intervine NAO in procesul de predare
Pentru a le prezenta elevilor de gimnaziu oportunitatile pe care le aduce robotica, reprezentantii Transylvania College au invitat-o pe Alexandra Sugurel, o romanca stabilita in SUA si inginier in domeniul roboticii in cadrul companiei care l-a proiectat pe NAO.
Alexandra este, de asemenea, si membru co-fondator al unei organizatii care exploreaza beneficiile tehnologiei in folosul copiilor cu autism. In acest sens, robotelul NAO a ajutat copiii in realizarea unei comunicari functionale, dezvoltarea abilitatilor de viata independenta si imbogatirea cunostintelor cognitive.
Experienta de pana acum a demonstrat ca roboti precum NAO ii inspira pe copii sa participe la cat mai multe cursuri, intrucat intregul proces de programare este unul interactiv si, totodata, distractiv pentru ei. De altfel, la nivel social, experienta de proiectare a unui robot le ofera copiilor o incredere mai mare in propriile forte si le dezvolta abilitatile de logica, de solutionare a problemelor, precum si creativitatea.