Psihologii plaseasa aceasta perioada in jurul varstei de 2 ani a copilului si coincide cu dezvoltarea brusca a simtului proprietatii.
Initial copilul isi manifesta instinctul de negatie din pura placere si este dificil de interactionat cu el.
Parintii care nu se simt deloc deranjati sau impresionati de noile manifestari de forta ale copilului - ii vor arata astfel ca nu pot fi manipulati prin intermediul acestor crize. Attfel, copilul isi va da repede seama de faptul ca isi poate face mai mult rau decat bine se isi va potoli incetul cu incetul pornirire.
Claire B. Kopp, profesor de psihologie comportamentala aplicata la California's Claremont Graduate University, SUA, atribuie o mare parte a problemei dezvoltarii neuniforme a limbajului.
"Copiii incep sa inteleaga mult mai multe dintre cuvintele pe care le aud, insa aptitudinile lor de a le exprima sunt atat de limitate", spune ea. Cand copilul nu poate exprima ce simte sau ce doreste, ii creste frustrarea.
Cum puteti actiona in timpul unei crize a copilului:
Nu il lasati singur
Este o buna idee sa stati cu copilul in timpul crizei sale de isterie. Oricand de tentant vi s-ar parea sa iesiti repede din camera, el s-ar putea simti abandonat. Furtuna emotionala prin care trece poate fi inspaimantatoare pentru el, si va aprecia faptul ca va aflati in preajma lui. Unii experti recomanda sa ridicati copilul si sa-l tineti in brate, insa altii spun ca este mai bine sa ignorati criza pana cand se calmeaza copilul, in loc de a-i rasplati comportarea negativa.
Nu cedati si nu negociati
Amintiti-va ca dumneavoastra sunteti adultul. Indiferent cat de mult continua criza, nu cedati unor cereri absurde, nici nu negociati cu copilul care tipa. Mai ales daca sunteti in public, este foarte tentant sa cedati ca si metoda de a incheia episodul.
Cedand nu veti face decat sa invatati copilul ca o criza este o metoda buna de a obtine ce doreste si sa pregatiti terenul pentru viitoare probleme de comportament. In afara de asta, copilul dumneavoastra este deja speriat de faptul ca si-a pierdut controlul. Ultimul lucru pe care are nevoie este sa-l simta este ca si dumneavoastra ati pierdut controlul asupra situatiei.
Discutati dupa ce trece criza
Dupa ce se calmeaza, luati copilul aproape si vorbiti despre ceea ce s-a intamplat. Manifestati intelegere fata de frustrarea lui si ajutati-l sa-si exprime sentimentele in cuvinte, spunand ceva de genul: "Ai fost foarte furios pentru ca mancarea nu era asa cum ai fi vrut". De asemenea, ajutati-l sa inteleaga ca va obtine rezultate mai bune exprimandu-se in cuvinte: "Imi pare rau ca nu te-am inteles. Acum, cand nu mai tipi, inteleg ce vrei".