Senatorul Ecaterina Andronescu le-a vorbit participantilor despre alegerea parlamentarilor, aratand ca sistemul de vot uninominal a adus in Legislativ pe cei care aveau resurse si "cateodata nu suficienta pricepere": "Parlamentul a avut mai multe abordari de-a lungul anilor. La un moment dat s-a spus ca nu este bine sa se voteze liste, ci este bine sa intre in Parlament oameni care sunt alesi in colegii uninominale. (...) Dupa cativa ani s-a renuntat la aceasta formula pentru ca, din pacate, aceasta alegere pe colegii a adus in prea mare masura in Parlament pe cei care aveau si resurse si poate, cateodata, nu suficienta pricepere", a sustinut senatorul.
In opinia sa, prin revenirea la alegerea pe liste, "se adauga si responsabilitatea partidelor in alcatuirea listelor si aceasta ar trebui sa se manifeste prin acoperirea tuturor domeniilor profesionale".
Ecaterina Andronescu le-a explicat tinerilor traseul legislativ al unei legi si s-a referit la procedura angajarii raspunderii Guvernului pe o lege sau pe un pachet de legi, aratand ca aceasta este "cea mai nefericita dintre situatiile cu care se poate confrunta Parlamentul".
Legea educatiei, foarte "carpita"
Ea spus ca, din pacate, actuala lege a invatamantului a fost o lege care a intrat in vigoare prin angajarea raspunderii Guvernului si obiectivul este o lege noua.
"A necesitat o multime de amendamente, de corecturi prin initiative legislative sau prin ordonante, in asa fel sa nu stresam sistemul, sa poata functiona normal. In acest moment, din acest punct de vedere, avem o lege a educatiei care este atat de carpita incat este greu sa te descurci in modul in care ea gestioneaza sistemul. (...) De aceea unul dintre obiectivele mai multor institutii (...) este acesta — de a incerca sa gasim o formula de a dezbate public, mult mai mult decat s-a intamplat cu precedenta lege, o lege noua", a explicat Andronescu.
Tinerii au fost impartiti pe grupuri parlamentare, respectand proportia din Parlamentul Romaniei, si in cinci comisii de specialitate pentru a discuta si modifica propunerile legislative selectate din domeniile democratie, stat de drept si buna guvernare. Initiativele legislative vor fi dezbatute, apoi, in plen, de tineri.
Proiectul "Simularea Parlamentului Romaniei" (simPRO) este organizat de Camera Deputatilor, Societatea Europeana pentru Justitie, Societatea Studentilor Universitatii Bucuresti (SSUB), Asociatia JUNII si se afla la cea de-a cincea editie.