Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
De Portal Invatamant la 26 Apr. 2022 |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Schimbarile climatice, poluarea, sunt factori vizibili la nivel mondial. Atat adultii, cat si copiii, trebuie sa isi schimbe perceptia si obiceiurile, pentru a ajuta la mentinerea unui ecosistem sanatos. Este important sa invatati copiii, inca de la varste fragede, sa fie constienti de problemele de mediu, pentru a putea contribui in viitor la schimbarea acestora. Aceste invataturi vor deveni in timp normale, iar alegerea consumatorilor pentru desfasurarea activitatilor zilnice, care tin cont de respectarea mediului, le va modela conceptia asupra sustenabilitatii si durabilitatii mediului inconjurator.
Transforma reciclarea intr-o activitate distractiva
Principala sursa a poluarii este cauzata de resturile de deseuri. Pentru reducerea poluarii, un element important de care cei mici trebuie sa fie constienti, este reciclarea. Invata-l pe copil inca de mic, despre importanta reciclarii si explica-i cum trebuie sa procedeze. Pentru a-l incuraja, transforma reciclarea intr-o activitate distractiva. Il poti lasa sa picteze cosurile de gunoi pe categorii, pentru a invata cum sa diferentieze materialele reciclabile. Sticlele pot fi usor transformate in ghivece de flori sau condimente, iar cel mic poate invata cum sa le reutilizeze, dar si cum sa-si produca legume pe cont propriu.
Cauta solutii pentru economisirea energiei
Cei mici adora sa se joace la calculator si sa utilizeze tot felul de gadgeturi, consumatoare de energie. Pentru a-l invata despre economisirea energiei, il poti incuraja sa economiseasca energie, prin tot felul de sarcini, jocuri sau competitii. Puteti concura pentru a vedea cine poate economisi mai multa energie prin evitarea utilizarii televizorului. Incurajeaza-l sa doarma cu lumina stinsa, sa citeasca mai mult, stabiliti o seara de jocuri in familie. Explica-i cum sa caute produse electrice care nu sunt consumatoare mari de energie atunci cand mergeti la cumparaturi. De asemenea, explica-i importanta surselor de energie pentru energie electrica verde si de ce este important sa evite folosirea zilnica si intensa a gadget-urilor.
Limiteaza cantitatea de plastic de unica folosinta din casa
Prin limitarea cantitatii de plastic de unica folosinta pentru cumparaturi, recipiente pentru bauturi, tacamuri sau alte articole casnice, cel mic va evita sa fie expus si sa le foloseasca, prin urmare, va fi mai putin probabil ca in viitor sa se orienteze catre astfel de produse. Cand mergeti impreuna la cumparaturi, invata-l sa aleaga produse din sticla, bambus sau hartie si explica-i efectele nocive ale plasticului asupra mediului inconjurator.
Implica-i in schimbarile alimentare si evitarea risipei
Producand legume acasa, in gradina sau in recipiente reciclate pe balcon, cel mic va putea fi implicat in producerea lor, invatand cum sa le cultive si sa le ingrijeasca. Explicandu-le importanta cultivarii legumelor in propria casa si planificarea cumparaturilor pentru evitarea risipei, folosind produsele alimentare deja achizitionate, vor deprinde inca de mici obiceiuri sanatoase, urmand ca pe masura ce vor creste, sa analizeze si sa ia masuri pe cont propriu pentru cultivarea hranei si evitarea aruncarii alimentelor.
Incurajeaza-le interesul pentru mediul exterior
Mediul exterior este locul ideal in care cei mici pot fi invatati despre importanta mentinerii lui in conditii sanatoase. Mergeti impreuna in drumetii si explica-i ce se intampla cu plasticul aruncat la intamplare, permite-i sa admire insectele, copacii, peisajele, pentru a invata sa le iubeasca si protejeze.