De asemenea, pana in luna februarie 2018, toate persoanele cu deficiente de auz si de vedere care vor sa viziteze Casa Experimentelor vor beneficia de intrare gratuita, accesul fiind realizat prin programare online pe platforma
casaexperimentelor.ro.
Proiectul isi propune sa creasca increderea in experimentare si in explorarea directa a stiintei si sa ofere totodata un loc de joaca si invatare adaptat nevoilor acestor copii.
Potrivit organizatorilor, Casa Experimentelor a fost special pregatita pentru a-si primi vizitatorii atat prin ajustarea a 80 de experimente din totalul de peste 100, prin instruirea personalului si a voluntarilor pentru o mai buna interactiune cu beneficiarii, dar si prin amenajarea spatiului expozitional.
Totodata, experimentele din cadrul proiectului au fost testate de persoane cu deficiente de vedere si auz pentru a pregati cat mai bine vizitele copiilor care vor invata sa observe, sa adune fapte si sa traga concluzii ascutindu-le astfel gandirea legata de fenomenele intalnite in viata de zi cu zi.
"Odata cu accesibilizarea facuta, am reusit sa primim in Casa noastra copii cu deficiente de auz si de vaz. Decizia de accesibilizare a venit dupa o experienta trista, cand o familie cu un membru nevazator a venit aici, iar persoana respectiva a fost nevoita sa stea jos, pe un scaun, intr-un colt, pana cand toti ceilalti au vizitat Casa Experimentelor. Din acel moment, am hotarat ca este timpul sa fim si noi in randul centrelor stiintifice din lume, sa fim deschisi si acestui grup tinta. (...) Prin acest proiect, acesti copii au accesul gratuit, asiguram si transportul in Bucuresti. La fiecare exponat exista tablete, care contin fisiere audio si fisiere video adaptate nevoilor lor, pentru a explora ca toti ceilalti copii", a spus directorul Casei Experimentelor, Gabriela Ionescu.
"Invatand prin joc, toti elevii au de profitat si invata mult mai usor vazand toata aparatura si tehnica de la Casa Experimentelor. (...) Acesti elevi, de la liceul nostru, avand dizabilitati, pot sa afle date despre fiecare aparat, printr-o tableta, fie ascultand instructiunile prin casti. Atmosfera este foarte placuta, elevii sunt foarte interesati si foarte incantati de tot ce este aici, pentru ei este o atmosfera magica, fascinanta, sa poata intra in contact cu toate aceste experimente. Sunt multe senzatii tactile si olfactive, care pe ei in incanta. Suntem impresionati de toate aceste aparate", a declarat Dragos Visan, profesor la Liceul Tehnologic Special "Regina Elisabeta".
Proiectul are o valoare totala de 163.000 de lei si este finantat de Fundatia Orange cu suma de 135.000 de lei, in cadrul programului "Lumea prin culoare si sunet", ce ofera fonduri pentru proiecte de educatie, cultura si sanatate, care vizeaza integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati de vedere si auz.
Casa Experimentelor este primul centru stiintific non-profit din Romania si raspunde problemelor legate de declinul interesului elevilor fata de stiinta, invatare, oferind oportunitatea de invatare extrascolara intr-un mediu informal. Este o grupare de exponate stiintifice instalate permanent, realizate in scopul de a invata despre stiinta in timp ce vizitatorii se "joaca" cu ele.